Sveže

FOTO: V Murskem Središću včeraj obeležili spomin na ustavitve tankov v središču mesta, ki so bili namenjeni proti Lendavi

Tako kot vsako leto, so tudi letos v Murskem Središću obeležili dan, ko se je civilno prebivalstvo zoperstavilo agresorski vojski JNA in sicer na način, da je z živim zidom preprečilo odhod tankovske kolone proti Lendavi. Od tega dogodka, ki se je zgodil 27.6.1991, letos torej mineva 31 let.
Tankovska kolona JLA je pred 31 leti krenila iz vojašnice v Varaždinu proti Sloveniji, po cesti čez obmejne kraje na sosednjem Hrvaškem, kjer bi Hrvaško zapustila v Murskem Središču in v novo državo Slovenijo vstopila na mostu čez reko Muro v Petišovcih. Nepričakovano je močna oklepna enota naletela na odpor občanov Murskega Središća, ki so s svojimi telesi oklepnim vozilom zaprli pot čez takratno ulico Josipa Broza, ki je sicer danes z novim imenom še vedno glavna povezovalna cesta čez kraje do Čakovca. Prebivalci Murskega Središća so takrat torej ustvarili živi zid, ter tako nekaj ur preprečevali da bi se tankovska kolona pomaknila proti Lendavi, slovenska stran pa je na most čez reko Muro namestila več cistern polnih z gorivom, ter ga tudi minirala, v primeru, da bi vojska JLA v Murskem Središću uspešno prebila omenjeni živi zid.

Zbranim pred spominsko ploščo na kraju, kjer se je to pred 31 leti tudi zgodilo, so svoj pozdrav in nekaj besed namenili odposlanec Ministrstva hrvaških braniteljev, general Kornelij Brkić, župan Međimurske županije Matija Posavec ter župan mesta Mursko Središće Dražen Srpak. Sledila je položitev vencev ob spominski plošči.