Ostalo

FOTO: V avli Gledališke in koncertne dvorane predstavili knjigo z naslovom “120 let nogometa v Lendavi”

Praznovanje 27. občinskega praznika občine Lendava je bilo letos (včeraj) obarvano s športnim sijajem. Osrednja točka letošnjega praznovanja je bila namreč 120 obletnica delovanja nogometa v Lendavi. V tam namen je izšla knjiga in postavljena je bila istoimenska razstava.
Na predstavitvi so spregovorili avtor knjige Franc Horvat Meštrovič, najstarejši nogometaš lendavskega nogometnega kluba Miloš Posedel in Franc Pozsgai iz Nogometnega društva Lendava 1903. Zbrane je ob praznovanju občinskega praznika in 120-letnici nogometa v Lendavi nagovoril tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in odprl priložnostno razstavo, ki prikazuje bogato zgodovino lendavskega nogometa.

“V omenjeni knjigi so zbrane zgodbe iz preteklosti. Vseh zgodb seveda ni mogoče zbrati, saj vemo, da koliko je ljudi, toliko je zgodb. Je pa iz vsebine knjige nastala tudi zanimiva razstava,” je dejal župan Janez Magyar. “Prva zadeva, ki so jo lendavski fantje osvojili, je bila prva zvezna liga. Sledilo je gostovanje Hajduka in Zvezde, seveda pa je iz drugega obdobja, torej od leta 1945 do leta 1991, vredno omeniti, da je v Lendavi gostovalo ogromno nogometnih klubov, odvilo pa se je tudi ogromno mednarodnih srečanj. Zelo uspešna je bila recimo sezona 1946/47, ker se je, za razliko od ostalih delov Slovenije, tukaj nogomet igral brez težav. Ker smo takrat spadali pod ogrsko območje, v preostalih delih Slovenije tega najbrž niti niso vedeli. Tekmovanja so tukaj potekala brez težav. Prva ekipa, ki je tukaj gostovala je bila ekipa iz madžarskega Zalaegerszega in sicer leta 1941,” je dejal avtor knjige, Franc Horvat Meštrovič. Ta je med drugim potrdil, da je v pokrajini ob Muri zanimanje za nogomet izjemno, “želja pa seveda ostaja: Uvrstiti se ligo višje.”

“Lendava je v tej regiji prepoznavna po mnogih dosežkih. Samo spomnim naj, da je tukaj bila natisnjena prva knjiga na ozemlju današnje Slovenije, kot prvi pa smo tukaj igrali tudi nogomet. Ta združuje ljudi različnih nazorov, narodnosti in statusov, vsem pa je skupna strast do igre, veselja in zabave ob uspehih. Danes se v našem klubu še kako zavedamo družbene odgovornosti, ki smo jo podedovali. Še naprej se bomo trudili ljudem prinašati veselje in jih delati ponosne. Z velikim veseljem se spominjam prednikov, vizionarjev, ki so se že v tistih časih žrtvovali za skupno dobro. Njihovo vizijo tako nadaljujemo s ponosom,” pa je dejal Franc Pozsgai.

Začetki nogometa v Lendavi segajo v zgodnje 20. stoletje, natančneje v leto 1903. Nogomet ima posebno mesto v srcu našega kraja, vse dosežke pa smo Lendavčani spremljali z velikim ponosom in veseljem, saj so zmage postale zmage našega mesta. Prvi pisni zapis o športnem dogajanju v Lendavi (nekdanji Dolnji Lendavi) se je pojavil v Dolnjelendavskih novicah leta 1899. Takrat so namreč ustanovili kolesarsko društvo, tem pa so leta 1903 sledili nogometaši.

Nogometni klub Nafta iz Lendave, se ponaša z nazivom prvaka Slovenije, ki ga je osvojil leta 1946, ter sodelovanjem v prvi zvezni ligi skupne države Jugoslavije v sezoni 1946/47. Kot zanimivost je nujno omeniti, da gre za najstarejši nogometni klub v Sloveniji. Nogometni klub Nafta 1903 je bil ponovno ustanovljen 9. julija 2012 in je že nastopal v prvi slovenski nogometni ligi. Ponovna uvrstitev vanjo pa ostaja velika želja navijačev in občanov.

FOTO: Tomaž Galič