Ostalo

FOTO: Študenti slovenščine iz Rima spoznavali Prekmurje, med drugim tudi Lendavo

Pretekli teden so v Prekmurju gostovali študentje slovenskega jezika z Univerze Sapienza v Rimu. Lektorica slovenščine na tamkajšnji univerzi, Sanja Pirc, je zanje pripravila strokovno ekskurzijo, katere namen je bil spoznati jezikovno in kulturno bogastvo naše regije. Za organizacijo so se obrnili na Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja (SDPPP), ki je za 26 študentov in deset spremljevalcev pripravilo pestro in zanimivo izkušnjo.
Minulo sredo, ko so študenti v naše kraje tudi prispeli, so ti raziskovanje Prekmurja pričeli v popoldanskih urah. Najprej so obiskali oljarno Zdenka Harija v Križevcih, kjer so si ogledali postopek pridelave bučnega olja. Sledila je predstavitev evangeličanske verske skupnosti ter porabske zamejske skupnosti. Uvodoma je evangeličanski duhovnik Mitja Andrejek predstavil življenje in delo slovenske manjšine na Madžarskem pa je predstavil porabski pisatelj Dušan Mukič.

V četrtek so se gosti podali na odkrivanje znamenitosti Murske Sobote in njenih literarnih kotičkov. Obiskali so Soboško jezero, Expano ter raziskovali njeno območje. Na Srednji poklicni in tehniški šoli (SPTŠ) je Franci Just, profesor in predsednik SDPPP, pripravil predavanje o prekmurski književnosti, za tem pa so študenti iz Rima dijakom 4. letnikov predstavili delovanje slovenskega lektorata v Rimu ter svoje izkušnje s slovenščino in slovensko kulturo.

Sledil je tudi ogled naselja Pušča, kjer jim je bil predstavljen razvoj, organiziranost ter kultura romske skupnosti. Poseben poudarek je bil dan modelu vključevanja v lokalno okolje, ki je pred kratkim prejel priznanje Evropskega parlamenta. Ogled je vodil Darko Rudaš, predstavnik romske skupnosti v občinskem svetu Mestne občine Murska Sobota. Zvečer so člani Folklorne skupine Beltinci v beltinškem gradu udeležencem predstavili dva značilna prekmurska plesa, sotiš in šamarjanko, ki sta vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.

Zadnji dan so se udeleženci podali na ogled Lendave in tukajšnjih glavnih mestnih znamenitosti – sinagoge, muzeja meščanstva, knjižnice ter gledališke dvorane. Vodenje po mestu je prevzela Bernardetta Horvath, medtem, ko so jim sinagogo in muzej predstavili kustosi. Obiskali so tudi Dvojezično srednjo šolo Lendava, kjer so se seznanili z dvojezičnim šolstvom. Kot del ekskurzije so imeli priložnost opazovati pouk pri treh predmetih: madžarščini kot drugem jeziku, angleščini in strojništvu.

V okviru zadnjega dneva so si ogledali tudi lončarsko vas v Filovcih, kjer so spoznali zgodovino lončarstva v Prekmurju ter obiskali lončarski muzej. Seznanili so se tudi s postopkom izdelave izdelkov iz slame ter jih naučili priprave tradicionalne jedi, imenovane pajani krüj. Ogledali so si Plečnikovo cerkev v Bogojini ter ekskurzijo po Prekmurju zaključili s pripravo medenjakov pri Medičarstvu Celec v Ratkovcih.

Foto: Franci Just