Ostalo

FOTO: Srečanje z novinarji na PU Murska Sobota: Tatvine koles in zalezovanja najbolj “morita” pomurske policiste

Podobno kot vedno ob izteku koledarskega leta, je direktor Policijske uprave Murska Sobota, mag. Damir Ivančič s sodelavci, tudi tokrat pripravil sprejem za predstavnike medijev, kjer je v sproščenem pogovoru spregovoril o tem kar so policisti na skrajnjem severovzhodu Slovenije naredili v iztekajočem se letu.
Ivančič (na naslovni fotografiji) je predvsem pohvalil svoje sodelavce, ki da so kljub kadrovski podhranjenosti v letošnjem letu dobro opravljali svoje delo. Z veseljem je ugotovil, da pomurski policisti sodijo med policijske uprave z najvišjo preiskanostjo kaznivih dejanje, izrazil je tudi zadovoljstvo ob dobrem sodelovanju z novinarji. Ivančič seveda ni mogel mimo nekaterih dogodkov, ki so ostali neraziskani, posebej kritična je serija tatvin visoko cenovnih koles, med drugim tudi kolo enega najboljših svetovnih kolesarjev Poljaka Rafala Majka, med letošnjo kolesarsko dirko po Sloveniji. Kolo vredno okoli 15.000 evrov je bilo ukradeno pred hotelom v Moravskih Toplicah.

Se posebej se je prvi pomurski policist dotaknil nedavnega spopada mladoletnikov v središču Murske Sobote, kjer je tekla tudi kri. “Na srečo, ugotovljeno je bilo, da ni šlo za nobene narkomane ali podobne tolpe, temveč je do pretepa najverjetneje prišlo zaradi prepira okrog dekleta,” je dejal Ivančič, ki ni mogel niti mimo nasilnega dogajanja iz prve polovice oktobra, ko naj bi neznani storilec ali več teh, v središču Murske Sobote, v večernih urah napadli mimoidoče. Med 5. in 14. oktobrom je bilo prijavljenih več tovrstnih napadov nad mimoidočimi, vsaj dva incidenta sta se menda zgodila na Kocljevi ulici, po nekaterih podatkih pa tudi na ulicah Štefana Kovača in Staneta Rozmana. “Tukaj nismo ničesar prepuščali naključju in smo takoj šli na ulice ter hitro dosegli najpomembnejše, in sicer da so se tovrstni napadi in “zalezovanja” prenehali oz. smo napade zaustavili,” je dejal Ivančič, ki je dodal, kako policisti zalezovalcu “dihajo za ovratnik,” a se je strinjal, da bo dokazovanje na sodišču zelo težavno, saj imajo na voljo zgolj besede prič. V okolici krajev dogajanja namreč ni kamer, ki bi lahko nudile dokazno gradivo. V vsakem slučaju so policisti sedaj okrepili svojo prisotnost v središču mesta, zlasti v mestnem parku.

Prav to dogajanje je nekoliko prestrašilo številne prebivalce Murske Sobote in sploh Prekmurja, še zlasti v nočnem času, sedaj pa jih je direktor policije nekoliko pomiril. Še vedno pa ni znano kaj natančno je bil povod za napade, so pa storilci (ali storilec) v omenjenih primerih po nasilnem dejanju pobegnili. Znano pa je, da so se napadi zgodili različnim osebam, povsem brez poziva oziroma pogovora s strani nasilnežev. V napadih so žrtve utrpele lažje poškodbe. Kljub temu previdnost vsekakor ni odveč, vseeno pa Pomurje med regije, kjer je obremenjenost s kriminalom precej manjša kot v ostalih delih Slovenije. Pravzaprav se nam v tem merilu godi najbolje med vsemi statističnimi regijami, saj morebitne zločinske aktivnosti v bližini stanovanja ogrožajo le pičlih 3 odstotke Prekmurcev in Prlekov, je pokazala ena izmed raziskav, opravljenih na to temo. Glede na premoženjsko kriminaliteto, pomurski policisti sicer ne izključujejo niti domačih storilcev, a vseeno poudarjajo, da se močno pozna vpliv transverzale Barcelona – Kijev, kjer po avtocesti Slovenijo lahko prevoziš v dobrih dveh urah.

Damir Ivančič, ki je pohvalil dobro sodelovanje s tožilstvom in sodišči v Pomurju, je srečanje zaključil z besedami, da Prekmurci in Prleki, kljub vsemu, živijo zelo varno, ter obljubil, kako bodo možje v modrem storili vse, da bi tudi v bodoče bilo tako!