Ostalo

FOTO: Slovesna otvoritev Centra kulturne dediščine Odranci – Prekmurska hiša II. faza

Občina Odranci je skupaj s projektnimi partnerji v sklopu operacije “Center kulturne dediščine Odranci-Prekmurska hiša II. faza” z akronimom Sožitje pod isto streho slovesno odprla prekmursko hišo, ki je namenjena za medgeneracijska druženja. V letu 2018 je bila zgrajena I. faza objekta, sedaj z drugo fazo pa je občina pridobila celotno podobo prekmurske hiše z gospodarskim poslopjem.
Izvajelc del je bila zadruga Dolinka iz Beltinec. Na otvoritvi so bili prisotni projketni partnerji (Občina Kobilje, ZTK Beltinci, Prak PE Lendava, Zavod Logarica in Občina Odranci), izvajalec del, predsedniki društev in vsi ostali povabljeni gostje. Dan odprtih vrat medgeneracijskega centra načrtujejo v jeseni. Občina Odranci bo iz lastnih sredstev nabavila še stavbno pohištvo. V 70 m2 velikem prostoru je soba za druženje, čajna kuhinja, dve kopalnici in dve sobi za možnost prenočitve.

Vrednost pogodbenih del je znašala 219.741,42 evrov (brez DDV). Investicija je sofinancirana iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, sredstev državnega proračuna za kohezijsko politiko in sredstev iz proračuna Občine Odranci za leto 2023. Dela so se pričela izvajati sredi aprila. Rok za dokončanje del je bil 30.5.2023.

V I. fazi izgradnje so uredili tri prostore, parmo, gümlo in prostor za promocijo v skupni površini 91 m2. Da bo objekt zgrajen v celoti je manjkala še prekmurska hiša, ki je torej bila zgrajena v II. fazi. Omenjena II. faza bi se sicer morala odviti že v letu 2019. Z izvedbo celotnega objekta želijo v Odrancih občanom zagotoviti prostore za delovanje lokalnih društev, omogočiti kakovostno izvajanje prireditev, delavnic, predavanj, razstav ter tako omogočiti tudi razvoj turizma.

Občina Odranci sicer projekt vseskozi dopolnjuje. Leta 2020 je bil med drugim tam postavljen muzej na prostem, ki je namenjen shranjevanju in prikazu kmečkega orodja, torej orodja, ki ga je nekoč imela in uporabljala vsaka malo večja kmetija. Objekt je bil narejen v stilu že pred tem zgrajene kovačnice in žganjarne in je, kot vsi bližnji objekti, pokrit s slamo. Gradili so ga domači mojstri.

FOTO: Občina Odranci