Ostalo

FOTO: Slovensko-francoski umetniški par včeraj v Pince Marofu zaključil zanimiv umetniški projekt hoje vzvratno

Ste v zadnjih dneh na poti v službo ali po opravkih opazili nenavaden prizor – hojo moškega in ženske v ‘rikverc’? Slovensko-francoski umetniški par je do včerajšnjega dne izvajal zanimiv projekt, med 9. in 16. aprilom je namreč hodil vzvratno. Omenjeni par je hodil ob reki Ledavi, nabiral zgodbe ljudi in jih zabaval. Projekt je par včeraj opoldan zaključil v Pince-Marofu.
9. aprila se je ob Ledavskem jezeru začela prva hoja oziroma umetniška turneja, ki so jih na podeželju izvajali umetniški pari iz 8 držav v okviru mednarodnega projekta poimenovanega Along the Walk oziroma Vzdolž poti, projekta uprizoritvenih umetnosti na temo upočasnitve.

Vsak umetniški par je izvedel dva desetdnevna pohoda po podeželskih območjih Nemčije, Slovenije, Italije, Francije in Belgije. Glavni cilj je razviti inovativne modele umetniškega ustvarjanja in produkcije na področju uprizoritvenih umetnosti, ki temeljijo na konceptih upočasnitve, kolektivnega dela, okoljske ozaveščenosti, socialne vključenosti in medkulturnega dialoga.

Francoska koreografinja, plesalka in performerka Mathilde Vrignaud ter slovenski plesalec, performer, koreograf, klovn, učitelj, pisec in producent DISKOlektiv sta hodila vzvratno ob reki Ledavi po pokrajinah Goričkega, Prekmurja in Prlekije. Ritenska hoja, ki je že sama po sebi spektakel, upočasni hojo in razširi zaznavanje.

Namen projekta je bil, da vsaka podrobnost pokrajine, ki jo opazujemo, postane vredna naše pozornosti. Projekt je par včeraj opoldan zaključil v Pince Marofu, kjer so jih med drugim sprejeli predstavniki tamkajšnje krajevne skupnosti, ki so jim pripravili tudi manjšo pogostitev.