Ostalo

FOTO: Slovenska pregledna fotografska razstava

V letu 2016 je Fotografsko društvo Panonnia iz Lendave, v sodelovanju s Fotografsko Zvezo Slovenije prevzelo organizacijo in izvedbo Slovenske pregledne fotografske razstave.

Sam projekt je v skladu z zaključki in priporočili Izvršnega Odbora FZS, ki je letos na svoji redni letni seji izrazil potrebo, da se dvigne nivo organizacije in izvedbe letne pregledne razstave, saj kvalitetno organizirani in izvedeni projekti pripomorejo k ugledu fotografije in fotografov. V skladu z ugotovitvami IO FZS je natečaju za Slovensko pregledno razstavo dodana poleg standardnih tem (odprta barvna in odprta črno-bela) še tema kolekcija. Z namenom dviga kvalitete pregledne razstave, pa smo lokacijo za razstavo izbrali prav tukaj na FotoGradu Negova, ki ima status permanentnega FIAP razstavišča in izpolnjuje vse zadane kriterije za kvalitetno postavitev in prezentacijo fotografij.

Razpis za oddajo fotografij je bil odprt do sredine septembra 2016. Nanj se je prijavilo 105 avtorjev s 1149-imi fotografijami. Žirijo so sestavljali ugledni slovenski fotografi člani Umetniškega sveta FZS: Stojan Kerbler, Jure Kravanja in Herman Čater.

Žirija je prispele fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri  ocenjevanju  sta bili sicer merodajni  predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Teh fotografij je 8 po temi, torej vse skupaj 16 in 8 kolekcij. Te fotografije in še 30 drugih najbolje ocenjenih sprejetih fotografij pa so na ogled v sobanah Fotograda Negova do 1. novembra 2016.

Dani Mauko