Ostalo

FOTO: Slovenija v okviru dneva slovenske hrane: Na DOŠ I Lendava pripravili zanimiv dogodek

Današnji dan tako na Dvojezični osnovni šoli (DOŠ) I Lendava, kakor tudi po celotni državi, mineva v znamenju dneva slovenske hrane ter predvsem slovenskega zajtrka ki ga sestavlja kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Dan so na DOŠ I Lendava, kjer bo po slovenskem zajtrku sledilo še slovensko kosilo, obeležili z zanimivim in predvsem poučnim dogodkom, ki so ga pripravili učenci za učence. Dogodku je prisostvovala ravnateljica Judita Vida Törnar, župan Občine Lendava Janez Magyar, podžupan Patrik Kocet ter predsednik Čebelarskega društva Lendava Marjan Cigut s članom Marjanom Časarom.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih in zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Tradicionalen slovenski zajtrk je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja.

Kruh mora biti proizveden v Republiki Sloveniji, vsa druga živila pa morajo biti pridelana in predelana v Republiki Sloveniji. Namen ukrepa je da otroke, mladino in širšo javnost seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji. S tem želimo poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane, ter njenem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.