Sveže

FOTO: Sanacija notranjosti župnijske cerkve sv. Katarine v Lendavi v polnem teku

V začetku oktobra 2020 se je pričela obnova župnijske cerkve sv. Katarine Aleksandrijske v Lendavi, od začetka katere bo torej že kmalu minilo skorajda tri leta. Največja težava je bilo zamakanje, v tem celotnem času pa se zidovi sušijo, saj so odbili omet v višini nekaj več kot dva metra. V času našega obiska so gradbeni delavci v zidove vlivali cementno vodotesno maso. Sanacijska dela poleg vernikov financira še slovenska ter madžarska stran.
Čez slabe tri tedne bo minilo tri leta, odkar je župnija Lendava pričela z nujno potrebnimi sanacijskimi deli v cerkvi sv. Katarine, sicer dokončno zgrajene leta 1751. Prva dela so se pričela v začetku oktobra 2020 in sicer z odbijanjem ometa. Izkazalo se je, da je takšna odločitev bila pravilna, saj je opečnata stena za ometom bila zelo vlažna, kar je med drugim botrovalo plesni, gnitju lesenih predelov stranskih oltarjev, odpadanju in krušenju ometa, … Težave z vlago je lendavska župnija sicer reševala že pred okrog 25. leti, a bistvenega učinka takrat niso dosegli, z leti pa se je stanje vnovič pričelo slabšati.

Urejanje hidroizolacije so sicer pričeli urejati leta 2021, najprej na zunanji strani cerkve, katere temelje so odkopali ter uredili odvodnjavanje ter poskrbeli za ustavitev vlaženja. Še pred tem je sicer okoli cerkve Občina Lendava na novo dala urediti nepropustni podporni zid, ki prav tako preprečuje vdor vode v predel temeljev cerkvene stavbe, opravljena pa so med drugim bila sanacijska dela na strehi cerkve. V tem času se je uredila obnova oltarjev, v celoti je bila na novo položena kanalizacija za odvod meteornih voda, po predelavi kotlovnice pa je cerkev z zadnje strani dobila še sanitarije.

Verski obredi se trenutno odvijajo v lendavski evangeličanski cerkvi, praznične svete maše, maše za veroučitelje ter otroke pa v cerkvi v Petišovcih, saj vernikov zaradi gradbenih del cerkev ne more sprejeti. Vzporedno s sanacijo zidov bo prenovljena tudi električna ter zvočniška napeljava, trenutno pa gradbeni delavci v vnaprej zvrtane luknje v zidovih vlivajo cementno vodotesno maso, ki bo skrbela, da se vlaga v zidovih ne bo več pojavljala. Sušenje zidov sicer še vedno poteka, sanacijska dela pa bi se po naših informacijah lahko zaključila v mesecu novembru.