Ostalo

FOTO: S kolesi iz Lendave na Slovaško

Drugo leto zapored so se štirje Lendavčani (Bratkovič Branko, Koncut Ivan, Šendlinger Igor in Horvatič Gorazd) odpravili na pot s kolesi. Tokrat so si izbrali za cilj Liptovský Mikuláš na slovaškem. Tako kot lansko leto, ko so se odpravili v Plzen na češkem, so se tudi letos zbrali pred Kulturnim domom.

Ivan Koncut: “Prvih 130 kilometrov nas je spremljalo nič kaj prijazno vreme, saj je pihal veter s hitrostjo do 70 km/uro. In to v prsi. Kolesarskih stez sicer ni, je pa cesta dovolj široka. Prvi postanek smo imeli v Sárvárju, kjer smo si ogledali mesto in se okrepčali, nato pa so po 130 kilometrih prispeli v Répcelak, kjer smo prespali. Ker za kolesa ni bilo nobenega prostora, je prijazna lastnica dovolila, da so jih pripeljali v restavracijo. Še dobro, da ni bilo drugih gostov.

Zgodaj zjutraj so nas zbudili tovornjaki in kar ustrašili smo se, kaj bo na cesti. Še sreča, da v naši smeri ni bilo velikega prometa. Čez nekaj časa smo skrenili na stransko cesto in se izognili nevarnostim, ki vedno prežijo na kolesarje. V Győr smo prispeli dovolj zgodaj, da smo si ogledali središče mesta. Čez kakšno uro pa spet na kolo. Na slovaški strani smo takoj po obveznem fotografiranju zapeljali iz glavne ceste v vas Medvedov. Po stranskih cestah smo prispeli v Velký Meder. Dokaj hitro smo našli hotel, kjer smo prespali. Imel je obetavno ime. Royal Diamond. Od vsega je sicer bil dober le zajtrk. V Velkem Mederju jih je sprejel podžupan Dénes Makóczi, ki jim je razkazal mesto v katerem je 8900 prebivalcev, od tega približno 90 % Madžarov. Ogledali smo si tudi vrtino s toplo vodo, ki so jo sredi mesta vrtali lendavski »naftaši«.

Podžupan nam je razkazal termalno kopališče, katerega obišče na leto 700.000 gostov. Včasih na dan tudi do 8000. Kopališče je prekrasno in na sebe veže še 400 družin, ki izdajajo sobe in kar nekaj malih podjetnikov, ki ponujajo svoje usluge v kopališču in izven njega.

Naslednji cilj je bil Nové Mesto nad Váhom. Zelo lepo mesto, z urejenim centrom in družabnim dogajanjem. Recimo, letni kino na glavnem trgu.

Kolesarjenje ob reki Váh je bilo zelo lepo. Skozi Trenčín, Dubnico in Bystrico, smo prispeli v Žilino. Veliko mesto in kot so ugotovili z velikimi dogodki. Ta dan, ko so prispeli v mesto, je bil na letališču koncert skupine Iron Maiden, kar so opazili šele, ko so zjutraj v hotelu Slovakia, zajtrkovali z njihovimi oboževalci. Ko so zapuščali mesto so opazili plakate, ki so naslednji teden vabili na koncert naše skupine Laibach. Mesto glasbe? Verjetno.

Pot od Žiline do Liptovskega Mikuláša je bila v enem delu kar nevarna. Reka, železnica in cesta, za kolesarja pa je bilo na voljo kakšnih deset centimetrov. Stresno. Na srečo ni trajalo dolgo (ca. 30 km). Pred Liptovskim Mikulášem smo se morali izogniti glavni cesti in se zapeljati mimo umetnega jezera Liptovská Mara. Končno Liptovský Mikuláš. V samem centru mesta je sledilo obvezno fotografiranje in pogled na kolesarski števec. 587 kilometrov. Lep dosežek. V hotelu Steve so »parkirali« kolesa in se odpravili na ogled mesta. Mesto je zelo lepo, obnovljeno in moderno. Naslednji dan smo obiskali Demänovsko dolino in smučišče Jasna, kjer je bil letos svetovni pokal v smučanju. Tisti, ki so na Jasni smučali pred tridesetimi leti, smučišča ne bi spoznali.

Nato smo se s prelepimi vtisi odpeljali nazaj proti Lendavi.”

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6309913423238452209?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]