Ostalo

FOTO: RoboCup junior: Lendavski dijaki dvanajsti na svetu!

Zgodba lendavskih dijakov, ki se v lendavski srednji šoli podaja na pot robotike, žanje prve večje uspehe svojega dela in truda. Dijaki so se namreč minuli teden udeležili svetovnega prvenstva v robotiki, RoboCup Junior v Nagoyi na Japonskem, kjer so dosegli neverjetno 12. mesto!
“Naša zgodba se je pričela pred dvema letoma, ko smo postali državni prvaki. Ta naslov ohranjamo še danes. Z lansko zmago na državnem tekmovanju smo ponovno dobili vstopnico za udeležbo na svetovnem tekmovanju iz robotike v Nagoyi na Japonskem. Našo devetčlansko ekipo RoboArt smo letos sestavljali: Lea Halas, Etjan Kiralj, Nejc Šendlinger, Lara Šimon, Simon Vuk ter mentorji Mirjana Nađ, Nataša Prendl, Blaž Sobočan in Mario Raduha,” nam je povedala ekipa RoboArt-a iz lendavske srednje šole.

Po celoletnih pripravah se je ekipa odpravila na Japonsko, a že pred odhodom so se zavedali, da jih čaka težko delo. Nekaj izkušenj iz tako velikih tekmovanj si je sicer ekipa že pridobila na lanskem svetovnem prvenstvu v nemškem Leipzigu, kamor so se uvrstili po uspešnem državnem prvenstvu, o čemer smo sicer na našem spletnem portalu že poročali lanskega julija.

Tekmovanje na Japonskem je bilo sestavljeno iz petih delov. “Začeli smo ga s tehničnim zagovorom in tehničnim intervjujem, s katerima smo predstavili tehnično področje naše točke. Sledila sta dva nastopa. V naši točki smo predstavili našo mavrično deželo Slovenijo in vključili znamenitosti našega domačega kraja Lendave. V zadnjem delu tekmovanja SuperTeam Challenge smo skupaj s Kitajci in Švedi pripravili tehnično zahtevno točko. To sodelovanje nam je prineslo nova znanja in izkušnje,” so dejali.

Lendavska ekipa še pove, da so s končnim rezultatom na tekmovanju RoboCup Junior 2017 v kategoriji Onstage Secondary zadovoljni, saj so izmed 21 ekip po (zaenkrat) neuradnih rezultatih zasedli 12. mesto.