Sveže

FOTO: Pripravili novinarsko konferenco, za tem je sledil obisk razglednega stolpa

V tem tednu občina Lendava praznuje svoj dvajseti občinski praznik. V ta namen so v veliki sejni dvorani pripravili novinarsko konferenco, na kateri je župan občine Lendava omenil dosežke občine v minulem letu in naznanil nekaj novih projektov.

Praznovanje 20. občinskega praznika se je pričelo že minulo soboto z odprtjem razstave Foto-video kluba Lendava in se nadaljuje čez teden s srečanji na občini in v hiškah ob hotelu Elizabeta. Župan občine Lendava, mag. Balažek je v veliki sejni dvorani pripravil novinarsko konferenco na kateri je izpostavil mejnike občine v minulem letu in obelodanil nekatere druge prihajajoče projekte občine.

Župan je novinarsko konferenco začel z industrijsko cono in njeno širitvijo ob tem pa se naslonil na posledično nižanje brezposelnosti v občini in kot cilj omenil brezposelnost pod magično mejo 20 odstotkov. Razgledni stolp Vinarium je tretja najbolj obiskana turistična točka v državi, Lendava pa je v Sloveniji na področju turizma uspešna. Župan prizna, da se turisti po ogledu razglednega stolpa Vinarium sicer v Lendavi zadržujejo premalo. Ob tem se dotakne še projekta EPK in se vpraša, ali je okolje za takšen projekt sploh zrelo. Zbrati bi bilo skupno približno 25 milijonov evrov.

V minulih letih je občina opravila velike rekonstrukcije cestne in komunalne infrastrukture in omeni, da je končan razpis za ureditev spodnjega dela naselja Čentiba. Ob tem spomni na urejeno cestno povezavo do mejnega prehoda na Hotizi in da bodo v naslednjih letih na vrsto prišla še druga naselja.

V letih 2017/2018 bodo sredstva namenjena za t.i. vstopne kolesarske točke, ki bodo v Genterovcih (za ta namen je občina tam kupila nekdanje prostore trgovine in mlin), na Hotizi (tam je občina prav tako kupila mlin -nogača) in v Petišovcih (obnovljena stara šola). Izstopna točka bi bila na Benici (Murska Šuma), v kolesarskem centru v Čentibi pa bi bilo potrebno obogatiti ponudbo.

Župan se je seveda vrnil k stolpu in omenil, da želijo tamkajšnjo lokacijo razširiti z restavracijo in veliko vinoteko. Objekte bi gradili na podlagi javno-zasebnega partnerstva. Besede so nanesle tudi na pomurski vodovod, ki “ima poporodne krče,” je dodal župan saj je potrebno čim prej urediti upravljanje omrežja.

Župan je izrazil zadovoljstvo ob prenovljenih in energetsko saniranih šolah in vrtcih ter se dotaknil blagovnice, ki jo bo kupila občina. Med drugim si župan na področju turizma želi še en hotel, saj po njegovem mnenju Sava ni pravi partner za sodelovanje. Občina bi v ta namen ponudila zemljišče, saj je “hotel v Lendavi dobro graditi.”

Omenil je še prihajajočo gradnjo rastlinjakov v Trimlinih in poleg širitve industrijske cone še aktiviranje obrtniške cone v Dolgi vasi.

Dotaknil se je tudi krajevnih skupnosti. Vsaj 1/3 teh ne deluje pravilno in lokalna samouprava v nadalje na tak način ne bo mogla delovati. Balažek je zaključil z besedami, da se je združitev zavodov (Knjižnica in ZKPL) pokazala kot dobra ter da se je več let delalo slabo, z minusi, ki so se krili iz proračuna.

Po opravljeni novinarski konferenci je sledil obisk razglednega stolpa s strani osnovnošolcev in dijakov.