Ostalo

FOTO: Pričeli z izvajanjem poseka dreves zaradi uničevanja cestišča

Pred slabim desetletjem smo v Lendavi dobili novo enosmerno cesto s hodnikom za pešce in kolesarje. Govorimo povezavi Kolodvorske in Tomšičeve ulice, ki pelje mimo lendavskega Športnega parka. Včeraj se je pričelo rušenje dreves, ki so bila nekoliko nesrečno posajena preblizu cestišča, ki je zaradi korenin postajalo v vse slabšem stanju.
Občina Lendava je včeraj zjutraj pristopila k obnovi ceste in obcestnega sveta povezovalne enosmerne ceste ob potoku Ledava. Gre za enosmerno cesto, ki povezuje Kolodvorsko in Tomšičevo ulico, saj so drevesne korenine topolovega drevoreda že precej poškodovale cestišče. Problematika se sicer vleče že kar nekaj let, z vsakim pa je situacija vse slabša. Cestišče je na določenih mestih zaradi precejšnjih izboklin, ki so jih naredile korenine, precej neprijetno tako za vožnjo kakor tudi za sam avtomobil in kot kaže se je problematika torej pričela odpravljati.

“Obstoječe cestišče je precej razpokano, zato bo Občina najprej odstranila topolov drevored in nato pristopila k sanaciji cestišča. Namesto topolovih dreves bodo po obnovi ceste v sklopu sodelovanja z japonskim veleposlaništvom posajene japonske češnje, ki nimajo tako močnega koreninskega sistema, so pa tudi zelo medonosne rastline,” so zapisali pri Občini Lendava. Japonska češnja zraste do 8 metrov v višino in krošnja do 3 metre v širino. Rdečkasto lubje je posebej opazno v zimskem času se lušči na deblu kot pri brezah. Plodovi so drobni in spominjajo na pravo češnjo.