Sveže

FOTO: Prenova župnijske cerkve sv. Katarine se je prevesila v drugo fazo

Prenova župnijske cerkve, ki se je pričela že lanskega oktobra, se je prevesila v naslednjo fazo. Trenutno potekajo krovska dela, cerkev pa je s sprednje strani obdana z gradbenim odrom. Za prenovo so finančna sredstva namenili Občina Lendava, sosednja Republika Madžarska ter verniki.
Zahvaljujoč finančni podpori Občine Lendava, sosednje nam Republike Madžarske ter vernikom, se je prenova župnijske cerkve svete Katarine lahko prevesila v drugo fazo. Dela so se pričela lanskega oktobra, ko sta na restavriranje bila predana dva oltarja ter prižnica, gradbeni delavci pa so pričeli z odbijanjem ometa do višine zamakanja, pod katerim so bile jasno vidne vlažne opeke. Občina Lendava je kmalu za tem rekonstruirala in na novo postavila podporni zid z ograjo z zadnje strani cerkve, ki je naposled končno le ustavil zamakanje cerkvenih zidov. “Dejstvo je, da se bo situacija ponavljala dokler se ne reši odvodnjavanje meteornih voda. Da bomo resnično rešili zamakanje cerkve in s tem njeno propadanje smo zaprosili za strokovno pomoč Gradbeni inštitut Republike Slovenije, ki si je ogledal objekt in izdal zanesljiv postopek za izvedbo vseh nujnih posegov izvedbe sanacije kapilarnega vlaženja, ki bo enkrat za vselej rešil ta veliki problem,” so, spomnimo, takrat sporočili iz lendavske župnije.

Dela se nadaljujejo

Pred kratkim pa so se dela prevesila v naslednjo fazo. Temelji in zidovi župnijske cerkve se uspešno sušijo, ustrezno pa se sanirajo tudi razpoke. Če se spomnimo, so težavo prvič želeli rešiti že pred nekaj več kot dvajsetimi leti, tik ob tleh, pa je ves trud bil zaman. Tokrat poizkušajo v drugo in v kolikor bodo dela izvedena točno po predpisanem postopku, se bo zgodba zaključila bistveno bolje. Za dela so bila med drugim bila pridobljena tudi vsa soglasja državnega kulturno-varstvenega organa. Krovci trenutno obnavljajo strešno konstrukcijo, nameščeni so novi snegolovi. Urejeni bodo tudi žlebovi. Sledil bo izkop okoli cerkve in sicer za potrebe ustavitve morebitnih vodnih tokov. Urejena bo hidroizolacija. Cerkev bi lahko bila okopana še kakšno leto ali dve, prav toliko časa pa bo najbrž potekalo tudi sušenje zidov. Nekaj poškodb so na cerkvi, predvsem na zvoniku povzročili minuli potresi na Hrvaškem, ki smo jih čutili tudi pri nas. Prenova cerkve bi se lahko popolnoma zaključila v dveh letih.