Sveže

FOTO: Predsednika vlad Republike Slovenije in Madžarske v Lendavi podpisala skupno 50 milijonov evrov težak dogovor

Danes sta se v Lendavi srečala predsednika vlad Slovenije Janez Janša in Madžarske Viktor Orban. Osrednji dogodek je bil podpis “Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje” v Gledališki in koncertni dvorani, izrekla pa sta drug drugemu tudi podporo na prihajajočih volitvah ki bodo tako pri nas kakor tudi pri sosedih. Dotaknila sta se med drugim Ukrajine in migracij, s pohvalami na račun okrevanja po koronakrizi pa seveda nista skoparila.
Osrednji dogodek je bil podpis “Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje,” še prej pa sta se oba predsednika vlad srečala v veliki sejni dvorani mestne hiše v Lendavi. Ob tej priložnosti sta ministrica za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije dr. Simona Kustec ter namestnik ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Levente Magyar podpisala “Program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske za obdobje 2022–2025.”

Predsednika vlad sta na delovnem srečanju, ki bo potekalo pred podpisno slovesnostjo, spregovorila o stanju dvostranskih odnosov. Med državama poteka intenziven dialog na vseh ravneh, ki se je posebej odrazil v srečanju vladnih ekip 15. septembra 2021 v Celju, prav tako pa se krepi tudi gospodarsko sodelovanje, saj Madžarska zaseda sedmo mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Republike Slovenije. V pogovorih je bila pozornost namenjena spodbujanju gospodarskega in družbenega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje. Med drugim sta oba podala drug drugemu tudi podporo na prihajajočih volitvah ki bodo tako pri nas kakor tudi pri sosedih. Dotaknila sta se med drugim Ukrajine in migracij, s pohvalami na račun okrevanja po koronakrizi pa seveda nista skoparila

Podpis dogovora, ki v naslednjih 5 letih zagotavlja 25 milijonov evrov za pomurske Madžare in 25 milijonov evrov za porabske Slovence

Republika Slovenija od leta 2017 izvaja razvojne programe na območju, kjer živi madžarska narodna skupnost, Madžarska pa je leta 2020 začela z izvajanjem razvojnega programa na območju v Porabju, kjer živi slovenska narodna skupnost. Na podlagi sporazuma bo oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje 2022–2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov. Pri slednjem Vlada Republike Slovenije izpostavlja nujnost izboljšanja materialnih pogojev za delovanje slovenske narodne skupnosti v Porabju. Poseben poudarek bo namenjen mladim generacijam in zagotavljanju možnosti za ohranjanja jezika in kulture narodne skupnosti kot tudi poslovnih in zaposlitvenih priložnosti v domačem okolju.