Sveže

FOTO: Postopki že tečejo: Po več kot dveh desetletjih se obeta ureditev

Več kot dve desetletji bo minilo, odkar Glavno ulico v Lendavi kazijo ruševine nekdanje trafike tobačnih izdelkov, te pa so zavarovane z železno panelno ograjo, ki nikakor ne sodi v strogi center mesta, katerega Glavna ulica je povrh vsega še spomeniško zaščitena.
Lendavčani smo se na ruševine nekdanje trafike tobačnih izdelkov in na sedaj postavljeno panelno ograjo že tako navadili, da nanjo praktično več ne reagiramo in je v naših mislih postala sestavni del Glavne ulice. Najbrž se strinjamo, da zgodovinsko ulico takšne ruševine in omenjena ograja kazita, a se do pred kratkim ni premaknilo prav ničesar. No, v bližnji prihodnosti bo najbrž drugače, saj postopki za odkup parcele ruševin že tečejo, predkupno pravico pa bo uveljavljala lendavska Občina.

Lastnica omenjene parcele se sicer nahaja v Srbiji, natančneje v Vojvodini. Nova občinska oblast zadevo rešuje že od samega nastopa funkcije, postopki za odkup pa so že pričeli teči. Občina bo uveljavljala predkupno pravico, z namenom, da situacijo v prvi vrsti sanira in na parcelo vnese vsebino. Lastnica se je sicer več let na sodiščih pravdala z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in se, kot kaže naposled odločila, da je parcelo v takšnem stanju najbolje prodati.

Lendavska Občina naj bi, po prvih podatkih, na tem mestu uredila manjši park, posejana bi bila zelenica, kot zanimivost pa bi bil dodan nekakšen vodni element (fontana). Takšen načrt bi se lahko po nakupu parcele uresničil zelo hitro, saj stavbe več ni, globlja posvetovanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije pa zato ne bi bila potrebna. Občina Lendava se je sicer že vrsto let soočala s pritožbami občanov glede omenjene parcele, ki je nevarna.