Ostalo

FOTO: Pomurski galop v polnem teku, čez dan bo tekmovalo 10 nacionalnih in 9 narodnostnih konjenikov

V Dolgi vasi, na prizorišču v bližini tamkajšnjega nogometnega igrišča, se danes čez dan odvija vsem dobro poznana že šesta konjeniška prireditev, Pomurski galop. Prireditev se je začela nekaj minute čez 11.00 uro, navzoče gledalce ter tekmovalce pa so uvodoma pozdravili Ferenc Horváth, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ter poslanec v Državnem zboru, Mihael Šooš, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti ter Teodor Varga, organizator prireditve.
V Dolgi vasi trenutno uživa nekaj malo čez 1.000 obiskovalcev, prireditev pa se je začela nekaj minut po 11.00 uri dopoldan. Sprva so se publiki predstavili vsi tekmovalci, to je 10 nacionalnih in 9 narodnostnih konjenikov. Veterinarski pregled živali se je sicer odvil v zgodnjih dopoldanskih urah in posebnosti niso bile zaznane. Včerajšnji večer sta se v sklopu prireditve odvili predavanji s področja reje konj in sicer prehranjevanje konj ter razliko v prehranjevanju domačih in športnih konjev in predavanje o prvih zapletih, ki se lahko pojavijo pri žrebetih v prvih 3 mesecih po skotitvi.

Po odprtju tekmovanja se je odvil mimohod, za tem pa so si prisotni lahko ogledali tri predtekmovalne dirke, v katerih so sodelovali tekmovalci sodelujočih vasi (Žitkovci, Hodoš, Domanjševci, Dobrovnik, Mostje, Kot, Prosenjakovci, Dolgovaške gorice ter Dolga vas) in mesta Lendava. Za tem pa je sledilo tekmovanje Slovenskega galopa. Seveda pa se čez dan na prizorišču odvija še ogromno vzporednega dogajanja, za otroke in mladino.