Sveže

FOTO: Odprtje retrospektivne razstave fotografij ob deseti obletnici Salona fotografije “Pannonia reflections” v Đurđevcu

V Muzeju mesta Đurđevac je bila pred dnevi odprta retrospektivna razstava fotografij ob deseti obletnici Salona fotografije “Pannonia reflections.” Razstava slovi kot ena najboljših in najbolj cenjenih mednarodnih razstav pod okriljem FIAP.
Odprtja razstave, ki slovi kot ena najboljših in najbolj cenjenih mednarodnih razstav pod okriljem FIAP, so se iz Lendave udeležili podžupan Občine Lendava Patrik Kocet, direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, predsednik Fotografskega društva Pannonia Davor Dolenčić in umetnostna zgodovinarka Tanja Šimonka. Direktorica Muzeja mesta Đurđevac, Edita Janković Hapavel je goste posebej pozdravila in poudarila, da je ta razstava plod dolgoletnega sodelovanja med Galerijo-Muzejem Lendava in Muzejem mesta Đurđevac.

Navzoče je pozdravil tudi član Občinske uprave mesta Đurđevac, Martin Mahović. Z razstavo Panonna Reflections v Đurđevcu se Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave predstavlja z 88 fotografijami, ki bodo na voljo za ogled do 9. junija 2024. Razstavo je predstavila umetnostna zgodovinarka Tanja Šimonka. Razstava fotografij Pannonia Reflections poteka pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Fotografske zveze Slovenije FZS in Fotografske zveze ZDA (Photographic Society of America). Fotografsko društvo Pannonia je letos uspešno realiziralo projekt že deseto leto zapored.

Fotografija je v sodobnem svetu postala izjemno priljubljen medij za manifestiranje ustvarjalnosti, izpovedovanje zgodb ter izražanje umetniške kreativnosti. Njena razpoložljivost, je zahvaljujoč napredku tehnologije omogočila, da je postala dostopna praktično vsakomur, ki ima vsaj osnovno fotografsko opremo, bodisi profesionalno kamero ali zgolj pametni telefon,” je uvodoma dejala umetnostna zgodovinarka Tanja Šimonka.

Slednja je poudarila, da glede na to, da gre za enega največjih/najmnožičnejših fotografskih salonov v Sloveniji, ki ne deluje le na ravni individualnih fotografov temveč povezuje številna, tudi nacionalna fotografska združenja ter deluje pod patronatom in pravili FIAP in Mednarodne zveze za fotografsko umetnost, “je nedvomno potrebno ugotoviti, da gre za svojevrsten podvig, saj so od uvodnega leta zastavljene visoke strokovne standarde ne le ohranili temveč jih v marsikaterem pogledu tudi nadgradili.”

Kot se temu običajno reče, je ideja padla na plodna tla in v desetih letih postala pomembna stalnica v itinerariju odmevnih kulturno umetniških dogodkov Lendave, z močno tendenco širokega povezovanja in nenazadnje institucionalne podpore Galerije Muzeja Lendava. Pannonia Reflections je zasnovan in kuriran z zelo jasnimi parametri in pogoji v skladu z najvišjimi standardi stroke ter namenom izbora in prezentacije aktualne umetniške produkcije iz vsega sveta,” je zaključila Šimonka.

FOTO: Tomaž Galič