Sveže

FOTO: Odprli razstavo Češke sledi

V preddverju gledališke in koncertne dvorane v Lendavi so včerajšnji dopoldan odprli razstavo Češke sledi, ki prikazuje dediščino češko-slovenskih odnosov na Slovenskem. Razstava je nastala na pobudo Češkega veleposlaništva v Ljubljani. Avtor razstave je dr. Juraj Chmiel, pri pripravi gradiva pa je sodelovala Uprava Praškega gradu.
Lendavo je včeraj obiskal namestnik veleposlanika Republike Češke republike v Ljubljani, Pavel Sladky. Obisk namestnika veleposlanika se je odvil v povezavi z gostujočo razstavo “Češke sledi v Sloveniji. Dediščina češko-slovenskih odnosov,” ki je postavljena na ogled v preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi in bo na voljo za ogled do 30. septembra 2023. Razstavo je pripravilo Česko veleposlaništvo v Ljubljani v sodelovanju z Občino Lendava in javnim zavodom Knjižnica – Kulturni center Lendava.

Razstava je bila pripravljena prav po veleposlanikovi zamisli ob češkem predsedovanju Evropski uniji in predstavlja tesno povezanost med narodoma in predstavi pomembne češke osebnosti – znanstvenike, politike in gospodarstvenike, ki so s svojim delom zaznamovali slovenski prostor in družbeno življenje pri nas. Veleposlanik dr. Juraj Chmiel je sicer v letošnjem poletju zaključil svoje službovanje v Sloveniji.

Zbrane je pozdravila in nagovorila direktorica Knjižnice-Kulturnega centra Lendava dr. Judit Zágorec-Csuka, župan Janez Magyar pa je v pozdravnem nagovoru spomnil na plodno sodelovanje z avtorjem razstave, češkim veleposlanikom, ki zaključuje štiriletni mandat službovanja v Sloveniji. Razstavo je odprl namestnik veleposlanika Češke republike v Ljubljani, Pavel Sladky.

Dr. Juraj Chmiel je sicer Lendavo obiskal že lanskega marca, na zadnje pa se je v Lendavi mudil v sredini letošnjega avgusta. V obeh primerih se je sestal z županom Občine Lendava, Janezom Magyarjem, ideja za omenjeno razstavo v Lendavi pa je padla prav na zadnjem obisku.

FOTO: Tomaž Galič