Sveže

Društvo Provida iz Lendave uspešno zaključilo projekt za dvig digitalne pismenosti med starejšimi

Člani Društva Provida iz Lendave in zaposleni v Domu Sv. Ane iz hrvaških Babincev, so združili moči v projektu “Digitalno pri odraslih, Digitalno? Nič bat.” s ciljem izobraziti starejše od 60 let v digitalnih veščinah. Projekt se je osredotočal na tiste posameznike, ki imajo najmanjšo stopnjo digitalne pismenosti.
Ciljna skupina so bile starejše osebe nad 60 let na Hrvaškem in v Sloveniji. Na Hrvaškem so to bili stanovalci Doma Svete Ane, v Sloveniji pa osebe, ki živijo v domačem okolju na področju Goričkega in v okolici Lendave. V sklopu projekta so 31.8.2023 izvedli tudi zaključno srečanje, kjer so predstavili potek projekta, ter tudi rezultate.

Projekt je potekal v več fazah. “V prvi fazi smo izvedli anketo, da smo ocenili raven digitalne pismenosti med ciljno skupino v obeh državah. Na podlagi rezultatov ankete smo v drugi fazi pripravili skupna učna gradiva za našo ciljno skupino in za strokovno osebje Doma Sv. Ane in zunanje sodelavce društva Provida, Lendava. Le te smo pripravili v slovenskem, hrvaškem in madžarskem jeziku (zaradi avtohtone madžarske narodne skupnosti). Pripravili smo šest učnih gradiv, ki so udeležencem omogočili spoznavanje osnov digitalnih aplikacij, kot so Facebook, Viber, YouTube ter e-storitve,” so sporočili iz Društva Provida.

Sledila je tretja faza, to je pilotna izvedba projekta. “Na delavnicah smo strokovnemu osebju predstavili projekt, ter jih naučili osnove aplikacij, za katere so starejši izkazali interes da bi se jih naučili. Tako je strokovno osebje pridobilo kompetence za učinkovito izobraževanje starejših oseb v digitalnem okolju.

V tej fazi projekta smo pričeli izobraževati ciljno skupino. Na Hrvaškem so zaposleni v Domu Sv. Ane izobraževali svoje stanovalce, medtem ko so v Sloveniji člani društva Provida skupaj s strokovnim osebjem zavoda Domania iz Puconcev, izobraževali osebe, ki živijo v domačem okolju in so tudi koristniki storitve pomoč družini na domu. Izobraževanje je potekalo individualno in v manjših skupinah, pri čemer so udeležencem omogočili praktično usposabljanje in individualno pozornost,” so še sporočili. Pri tem so uporabili prilagojen pristop glede na starost in predznanje udeležencev, s poudarkom na praktičnem usposabljanju za uporabo aplikacij.

Projekt je bil izjemno uspešen, saj je ciljna skupina izobraževalne delavnice ocenila pozitivno. Udeleženci so izrazili zadovoljstvo in veselje do pridobljenih znanj ter izboljšanja digitalne pismenosti. Prav tako so tudi dobili pozitivne povratne informacije od svojcev ciljne skupine. V naslednji fazi so rezultate analizirali s pomočjo evalvacijske ankete. Ugotovili so, da niti starost, niti izobrazba ne vplivata na to, da se starejši od 60 let ne bi mogli naučiti kaj novega.

“Od začetnih 40 oseb na vsaki strani, skupaj 80 oseb, ki so bili vključeni v anketo in so sodelovali pri projektu, so dosegli, da sedaj družbena omrežja uporablja 37 oseb, prej samo 8, videoklice pa sedaj uporablja 38 oseb, prej 10. Prav tako smo za 600 % povečali uporabo e-Uprave, za 600 % uporabo e-Građani in za 100 % uporabo aplikacije zVEM.

Po naših ugotovitvah je najpomembnejši individualen, oseben pristop, da se posvetimo osebi, ki se želi kaj novega naučiti, ter izobraževanje prilagoditi predznanju in sposobnostim. Zelo pomembna je tudi želja in motiviranost osebe. Ne smemo pa pozabiti tudi na zdravstveno stanje starejših (slabši vid, slabši sluh), kar lahko znatno vpliva na razvijanje digitalnih kompetenc,” so zaključili pri društvu Provida iz Lendave.

Kot so še dejali, jih sedaj, na koncu projekta zelo veseli, da so prispevali k večji vključenosti starejših v digitalni svet in izboljšali kakovost njihovega življenja. Verjamejo, da bomo s takšnimi prizadevanji še naprej spodbujali digitalno pismenost med starejšimi, kar bo olajšalo njihov dostop do različnih digitalnih storitev. Želijo med drugim ustvariti tudi trajnostni vpliv na njihovo kakovost življenja in socialno vključenost v sodobnem digitalnem okolju.