Sveže

FOTO: Odprli prenovljene prostore zdravstvene postaje Črenšovci

Občina Črenšovci in Zdravstveni dom Lendava sta včeraj, v okviru dneva odprtih vrat, svojemu namenu predala prenovljeno zdravstveno postajo v Črenšovcih. Cilj investicije je bil zagotoviti boljše pogoje za delo splošnih ambulant in patronažne službe in pridobiti funkcionalne prostore za zaposlene, ki jih doslej niso imeli.
Država je znotraj Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031, namenila znatna sredstva za obnovitev infrastrukture na primarni ravni. Ministrstvo za zdravje je prenovo in opremljanje Zdravstvene postaje Črenšovci sofinanciralo s skupno 317.760 evri. Skupna vrednost investicije je sicer znašala 1.019.000 evrov. Razliko je krila Občina Črenšovci v lanskem in letošnjem proračunskem letu.

Zdravstvena postaja v Črenšovcih je sicer bila dotrajana, zastarela in potrebna temeljite obnove in dodatnih prostorov, saj ni ustrezala trenutnim potrebam in standardom za kakovostno in varno obravnavo pacientov. Zgrajena je bila pred več kot štiridesetimi leti, zadnja obnova je bila narejena pred 25 leti. Zaradi dodatnih dejavnosti (referenčna medicinska sestra) je prostorska stiska bila še povečana, prostori v katerih je le-ta do sedaj delovala pa so bili torej neustrezni za kakovostno obravnavo pacientov.

Projektno dokumentacijo je pripravilo podjetje Ekoing, gradbeni inženiring, d.o.o. iz Lendave. Skupaj z zaposlenimi v zdravstveni postaji so bile oblikovane potrebe rekonstrukcije in prizidave, tako, da je prenovljeni objekt razdeljen v tri sklope:

  • V obstoječi stavbi je sklop za zaposlene z garderobami, sanitarijami, čajno kuhinjo in ločenim vhodom.
  • V avli obstoječe stavbe je pisarna za patronažno službo s priročnim skladiščem in pisarna za pogovore s pacienti, sanitarije za paciente, pralnica in skladišče za čistila.
  • V novem delu objekta so prostori splošne medicine s tremi ordinacijami, ki vključujejo sestrske sobe, tri referenčne ambulante, čakalnice, laboratorij, prostor za EKG ter arhiv in tehnični prostor.

Gradbena dela je izvajalo podjetje Dolinka inženiring Beltinci, nadzor nad gradnjo pa je opravil Miran Kreslin iz podjetja Ekoing.

V celoti je bil v organizaciji Zdravstvenega doma Lendava med drugim prenovljen tudi zobozdravstveni del objekta, tako, da imajo sedaj v Črenšovcih po dolgih letih ustrezne prostore tako v splošnem zdravstvu kot tudi v zobozdravstvu. “Zgledno sodelovanje občine in zdravstvenega doma je danes prineslo pomembno pridobitev za Zdravstveni dom Lendava in za ljudi, ki živimo v občini Črenšovci in okoliških krajih,” so sporočili iz Občine Črenšovci.

FOTO: Občina Črenšovci