Sveže

FOTO: Ocenjevanje vin v Čentibi

Društvo vinogradnikov Čentiba letos praznuje svojo 30. obletnico obstoja. Po podatkih, ki jih je po ocenjevanju posredoval Ernest Novak, predsednik ocenjevalne komisija kaže, da so v Čentibi že pred 30 leti organizirali ocenjevanje, na katerem se je zbralo 167 vzorcev, kar je takrat znašalo malo več kot 10 odstotkov vseh vzorcev v Prekmurju. No, letos so v Čentibi zbrali 142 vzorcev, od tega je bilo 23 vzorcev članov Društva vinogradnikov in sadjarjev iz Turnišča, ter 32 vzorcev iz sosednje Madžarske.
V društvu so bili izredno zadovoljni z zbranimi vzorci, tudi glede na letni čas so se vina na ocenjevanju dobro obnesla, nekatera so šele sedaj dodobra dozorela.

Vina je ocenjevala petčlanska komisija v sestavi:
– Ernest Novak – predsednik
– Cvetka Sakelšek – članica
– Marika Feher – članica
– Egon Krampač – član
– Alen Felső – član

Komisija je vzorce ocenjevala kar v osemintridesetih različnih kategorijah, bele, rose in rdeče sorte, na seznamu pa se je znašel tudi frizzante in vino posebne trgatve, ki je na ocenjevanju dobilo najvišjo oceno, 19,43. Podelitev diplom v Čentibi načrtujejo po trgatvi in sicer konec oktobra, ko bodo vinogradniki imeli več časa za praznovanje. Glede situacije s koronavirusom pa upajo, da bo vlada do takrat še bolj omilila, ali celo umaknila varnostne ukrepe.

rezultati2020