Ostalo

FOTO: Mirišče slovensko, meja v Razkrižju gre po katastru

V zaselku Mirišče pri Hotizi so presrečni, ker imajo po tolikih letih negotovosti spet svojo državo. Mirišče je od včerajšnjega popoldneva slovensko, kar so si tudi želeli, nekoliko drugače pa je v Razkrižju, kjer je arbitražno sodišče upoštevalo kataster.
Da odločitev arbitražnega sodišča ne bo prinesla le veselja, je kot beli dan jasno že leta. In točno to se je včeraj pokazalo. Ponekod nazdravljanje in sreča, spet drugje zaskrbljenost. Zaselek Mirišče pri Hotizi je od včeraj tudi uradno slovenski, tamkajšnjih nekaj prebivalcev pa je dalo jasno vedeti, da je to sicer bila Slovenija že od nekoč. Veseli in presrečni so bili, da je Mirišče v Sloveniji tudi na papirju in slavje s šampanjcem ter izobešeno slovensko zastavo se je lahko pričelo.

Prvi odzivi prebivalcev Mirišča so bili seveda čustveni. Viktor Bogdan je končno dočakal to, kar si je želel že 26 let: “Po 26 letih takšnih in drugačnih zapletov in agonije, smo končno dočakali, da je ta del našega naselja res uradno sedaj slovensko.” Bogdan je seveda takoj po obelodanjeni odločitvi pred vhodna vrata hiše izobesil slovensko zastavo: “Prvič sedaj v teh letih, je tukaj tudi uradno lahko slovenska zastava. Mi smo se sicer že od nekdaj počutili kot Slovenci. Tukaj smo hodili v šolo, tukaj smo šli v vojsko v takratni skupni državi in mislim da je tudi to bil tisti jeziček na tehtnici, ki je odločil, da je Mirišče res v Sloveniji. Kot država Slovenija smo sicer dobili premalo, glede na to, kaj je komisija prebrala.”

V vasi Mirišče danes živi osem prebivalcev, nekoč jih je živelo 30. Viktor upa, da je sedaj z odločitvijo arbitražnega sodišča morda napočil čas, da se v naselje znova začnejo priseljevati ljudje. “Seveda brez pomoči lokalne samouprave ne bo šlo,” je jasen Viktor. Slednji zaključuje, da bo potrebno še marsikaj postoriti, denimo organizirati sezidalni program, a so to že, kot doda, sladke skrbi.

V Mirišču nazdravljali do poznega večera, prišel minister Klemenčič

V Mirišču so od razglasitve sodbe pa do poznega večera praznovali, da so pristali v Sloveniji. “Danes nazdravljamo in bomo nazdravljali, saj imamo razloge za to. Naj z nami nazdravlja celotna Slovenija,” so bili veseli. V Mirišče je v tistem trenutku v spremstvu župana občine Lendava, mag. Balažka, prispel minister za pravosodje, Goran Klemenčič.

Pri odločanju glede meje pri Mirišču so upoštevali seznam volivcev, seznam nabornikov in davčnih obeznikov, kar pomeni, da je obveljal slovenski zahtevek. Po razsodbi arbitražnega sodišča je tako Mirišče slovensko, na Muri pa meja po razsodbi arbitražnega sodišča poteka po katastrskih mejah. Glede območja Novakovca, Podturna na Hrvaškem in Pinc v Sloveniji-Podturen-Pince in Novakovec-Pince meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1956 in 1957. Ferketinec-Pince – meja še naprej sledi katastrskim mejam, Mursko Središče in Peklenica – meja poteka po sredini reke Mure. 

Veselje z grenkim priokusom: Betonarna Balažic in 800 hektarjev kmetijskih zemljišč ostalo na Hrvaškem

Na ograji betonarne Balažic na Hotizi od včeraj popoldne plapolajo slovenske zastave, pa čeprav je betonarna ostala na hrvaški strani. Damjan Balažic je za naš spletni portal dejal, da je sicer betonarna že od prej bila na hrvaškem katastru in da težav niso imeli, niti ne pričakujejo, da bi jih od včeraj naprej imeli. Kot pravi imajo vse papirje urejene tako na Hrvaškem kakor tudi v Sloveniji. Koristijo slovensko vodo in slovensko elektriko, davke plačujejo v Sloveniji kjer je podjetje tudi registrirano, obiskuje pa jih tudi slovenska inšpekcija. V zaključku pogovora Balažic povzame, da zapletov ne pričakuje in da je ter bo delovanje betonarne nemoteno.

Meja v Razkrižju poteka po katastru

Meja v Razkrižju bo potekala po katastrskih mejah, kar pomeni, da bo vseh 10 hiš ostalo na Hrvaškem, z njimi pa tudi 35 prebivalcev. Župan Razkrižja Stanko Ivanušič je za MMC dejal, da oceno težko da, a ker meje sledijo katastru, bo vseh 10 hiš ostalo na Hrvaškem, z njimi pa tudi 35 prebivalcev, za katere verjame, da jim bo zelo težko. Kaj točno to pomeni za te ljudi, pa je bilo malce bolj jasno po večernem sestanku s pravosodnim ministrom. Dodal je, da je trenutna nelogična meja cena napak iz obdobja 1945-1955. Meja v Razkrižju tudi tokrat poteka po dvoriščih in po “nenormalnih koridorjih,” je še dodal razočarani tamkajšnji župan Ivanušič.