Sveže

FOTO: Migranti prosto po Lendavi; V gostilnah v Lendavi peticija; Obravnava na občinskem svetu

Več kot veliko prahu je v Lendavi včeraj dvignila novica, da so migranti lahko zapustili namestitveni center v Industrijski ulici. Občani jezni, češ, da ne dobivajo dovolj informacij. V gostilnah in drugih prostorih se že zbirajo podpisi na peticijah.

Včeraj, zgodaj popoldan je 54 tujcev, ki so nameščeni v namestitvenem centru v Industrijski ulici bilo obveščenih, da njihovo gibanje več ni omejeno in center lahko zapustijo, v kolikor to želijo. Nekaj takih se je za to odločilo in namestitveni center tudi zapustilo. Možnost za zapustitev centra so izkoristili prav vsi, vsi pa so se v center proti večeru tudi vrnili. Dva sta zaprosila za azil.

Namestitveni center so zapustili v skupinah. Eni so se odpravili proti Lendavi po Kolodvorski ulici, se ustavili pri bencinskem servisu Petrol, del teh pa se je odpravil naprej, proti avtobusni postaji. Drugi del se je odpravil v smeri proti Gornjem Lakošu, Gaberju in naprej, tretji pa so se odpravili v smeri Term Lendava. Med občani je kmalu po tem završalo.

V gostilnah in v nekaterih salonih peticija

V gostilnah in v nekaterih salonih v Lendavi in okolici je od včeraj moč dobiti peticijo, na kateri se zbirajo podpisi za odstranitev namestitvenega centra na Industrijski ulici: “Januarja 2016 je v Lendavi bil postavljen Namestitveni center za migrante z večjimi bivalnimi kapacitetami. K postavitvi tega centra lokalna skupnost ni dala soglasja, občani pa o dogajanju nismo bili ustrezno uradno obveščani. Občani občine Lendave smo zaskrbljeni, prestrašeni in se počutimo ogroženo. Ocenjujemo, da se je stopnja varnosti prebivalcev v občini Lendava že poslabšala, zelo hitro bo pa se dodatno poslabšala s prispetjem novih, oziroma vrnjenih migrantov iz drugih držav. Splošna kakovost življenja se je v Lendavi po postavitvi tega centra poslabšala. Tudi škoda, ki je posledično nastala gospodarstvu in turizmu, ni ocenjena,” piše v opisu peticije. Med drugim piše še, da lokacija centra ni primerna in zahtevajo, da se namestitveni center umakne takoj.

Zakaj so migranti bili izpuščeni?

Vsi tujci, ki se nahajajo ali so se nahajali v namestitvenem centru, so v postopku za vrnitev v sosednjo Hrvaško. Med tem, dokler ne bodo vrnjeni, dokler poteka postopek, njihovo gibanje več ni omejeno in lahko namestitveni center tudi zapustijo. Kar so tudi storili. Enkrat na teden se morejo javljati na najbližji policijski postaji, a vprašanje je, če bodo ti v Lendavi ostali, kje bodo ostali, ali se bodo v namestitveni center vrnili in ali se ne bodo podali na pot v druge predele Slovenije ali proti Avstriji. Vzvoda, da jih policija v namestitvenem centru zadrži ni, prav tako pa ni vzvoda, ki bi migrante prisilila, da se javljajo na najbližji policijski postaji.

Begunska problematika in center za begunce v Lendavi tudi na obravnavi v občinskem svetu

Jutri, torej v petek, 26.2.2016 ob 12.00 uri bo v veliki dvorani mestne hiše potekala 9. redna seja občinskega sveta. Kot predvideva druga točka dnevnega reda, bodo občinski svetniki obravnavali begunsko problematiko in center za begunce v Lendavi. Ker je vsako zasedanje občinskega sveta javno, se ga lahko udeležijo tudi občani oziroma zainteresirana javnost.
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6254937271360934673?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Fotografije: Bralci