Sveže

FOTO: Madžarski etno večer

Po romskem in slovenskem etno večeru se je včeraj od 18. ure naprej v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi odvil madžarski etno večer v organizaciji Zavoda za kulturo madžarske narodnosti. Odvile so se rokodelske delavnice za otroke in odrasle, odvila se je plesna predstava Varidance, nastopila pa je tudi glasbena skupina Cimbaliband.
Varidance – plesna predstava

Varidance navdih črpa iz izjemno raznolikega madžarskega plesnega izročila in kulture, ki sta edinstvena na svetu. Tradicionalne elemente združuje z različnimi plesnimi slogi in drugimi scenskimi umetnostmi ter jih pričara v sodoben in edinstven slog. Plese, ki jih je zasnoval koreograf in zahtevajo resno strokovno znanje, člani ansambla izvajajo z lahkotno eleganco. So nadarjeni, usposobljeni in samozavestni; njihova mladostna zagnanost in predanost plesu se izražata v impresivnih in temperamentnih predstavah ter postaneta spektakularna odrska resničnost.

Cimbaliband – koncert

Glasbena skupina Cimbaliband, ustanovljena leta 2008, madžarsko glasbeno sceno vsako leto preseneti z nečim posebnim in svežim. Na enajstih albumih se vzhodnoevropski pridih prepleta z ljudsko glasbo ter priljubljenimi sodobnimi glasbenimi slogi. Člani skupine so izkušeni ljudski glasbeniki, zato se v »čarovniški kuhinji« Cimbalibanda kuhajo zvarki, ki temeljijo na pristni, iz korenin izvirajoči glasbi. Glasbene dobrote nam postrežejo tako, da skladbe temeljijo na prav posebnem instrumentu – CIMBALIH –, začinjene pa so s kančkom jazza, latinske glasbe in balkanskih ritmov.

FOTO: Tomaž Galič