Ostalo

FOTO: Ljubljana: Na tržnici so se predstavili ponudniki iz Lendave, v Cankarjevem domu pa lendavski vinarji

Ljubitelji utripa tržnic in kulinarike so se včerajšnji petek v osrčju Ljubljane lahko že desetič zapored razveselili sejma prekmurskih rokodelcev in obrtnikov, šlo je za ponudnike iz Lendave ter enega iz Dobrovnika, v Cankarjevem domu, le streljaj od tržnice, pa so se prav tako lendavski vinarji predstavili na največjem festivalu vin v Sloveniji.
Ob podpori Lisztovega inštituta so obiskovalci po prazniku sv. Martina spoznali pristne lokalne okuse Prekmurja. Kmetovalci so predstavili svoja okusna vina in posebne jedi. Priložnost so imeli za pokušnjo pristnega bograča, ogreli so se lahko ob skodelici kuhanega vina. Občudovali so lahko edinstvene ročno izdelane posode in škatlice, okrašene z unikatnimi motivi, ki so bili kot nalašč za božično darilo. Poleg tega je ponudbo obogatila tudi kozmetiko iz naravnih sestavin, obiskovalci pa nikakor niso mogli mimo pokušine medenih specialitet. Ker pa so organizatorji pričarali res Prekmurski sejem, na sejmu so lahko obiskovalci poskucili Kűrtöskalács in Langoš. Ponudniki sejma so bili: KATARINCA – Naravna kozmetika, Csaba Horváth – izdelki iz keramike, TENNakiT – Tadeja Denša – nakit, Zakonca Solarič iz Dobrovnika – leseni izdelki in medenjaki, Čebelarstvo Vinko – med, Langoš Vinarium, Zoknjak Winery in Kűrtös- Silvija Ferencek.

Se pa je le streljaj od tržnice, kjer se je odvila predstavitev pristnih lokalnih okusov iz Prekmurja, odvila skupna predstavitev lendavskih vinarjev in sicer na največjem festivalu vin v Sloveniji, ki se je odvila v Cankarjevem domu. Šlo je za 24. festival vin, na katerem so se skupno predstavili vinarji z vseh vinorodnih dežel Slovenije in kar nekaj tujih, s ponudbo več kot 550 vzorcev, potekale pa so tudi številne vinsko-kulinarične delavnice. Prireditve v Cankarjevem domu se je udeležila tudi pred kratkim okronana vinska kraljica Lendave in sicer Lucija Šetar iz Radmožancev.

FOTO: Leon Novak, Andrejka Košir Gažovič, Občina Lendava FB