Ostalo

FOTO: Likovna razstava v Sinagogi: Milo Sakač – Padli angeli

Včerajšnji večer se je v lendavski Sinagogi odvilo odprtje razstave “Padli angeli,” umetnika Mila Sakača. Razstavo je odprl kustos razstave Atilla Pisnjak, za glasbeni program pa je poskrbela učenka Glasbene šole Lendava, Ališa Lebar Gor.
Milo Sakač se je rodil leta 1963 v Čakovcu. Osnovno šolo je obiskoval v Lendavi, srednjo pa v Mariboru. Diplomiral je leta 1988 na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu. V študentskih letih se je začel intenzivneje zanimati za umetnost, predvsem za fotografijo. Leta 1988 je priredil svojo prvo samostojno razstavo arhitekturnih risb in portretov.

V tem času je nenehno risal in slikal, ukvarjal se je modernim plesom, oblikoval je nekaj scenografij in plakatov ter bil urednik jazzovske oddaje na eni od lokalnih radijskih postaj. Po študiju se je vrnil v Lendavo, kjer je delal kot arhitekt. Poleg mednarodnih projektov je med drugimi po njegovih zamislih nastal tudi takratni Hotel Elizabeta (danes Cubis).

Sčasoma se je oddaljil od arhitekture in se vzporedno vedno več ukvarjal s slikarstvom. Milo Sakač je kot umetnik mednarodno aktiven, saj je na Dunaju član kolektivov “Q202 Leopoldstadt Wien” in “Produzentgalerie.” V avstrijskem glavnem mestu je pred leti ustanovil celo svoj atelje. Je tudi član Društva madžarskih umetnikov po svetu (MKVE). V Sinagogi se je včeraj predstavil z razstavo Padli angeli.

FOTO: Marjana Lebar