Sveže

FOTO: Lendavske Gorice: Vinski vitezi osmič ocenjevali salame in ugotovili, da k dobremu vinu sodijo dobre mesnine

Slovenski vinski vitezi iz severovzhoda Slovenije v zadnjih tednih in mesecih nimajo veliko počitka, saj je že veliko dela pri rezu trsov, svetovanju pri kletarjenju, kulturi pitja, … Minuli ponedeljek so člani pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov vina, izvedli še 8. Jožefovo viteško salamiado. S tem so še enkrat potrdili, da ne opravljajo samo poslanstva promocije vin, kulture pitja, izbire pravega vina k posameznim jedem ter rezi vinske trte in trgatve, temveč imajo tudi druge koristne aktivnosti.
Potem, ko so vinski vitezi skupaj s kolegi iz Evropskega viteškega reda, opravili tradicionalno viteško rez v Pečarovcih ter s posebnim srečanjem počastili napredovanje najmlajšega viteza Marka Breznika ter skupaj svojimi ženami oz. partnerkami proslavili dan žena in materinski dan, so člani pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov vina, izvedli še 8. Jožefovo viteško salamiado, ki se je odvila v vinotoču Cuk v Lendavskih Goricah in sicer minuli ponedeljek popoldan. Med seboj so tako znova tekmovali in ugotavljali, kdo ima najboljšo domačo salamo. Še pred tem so vitezi obiskali grobova svojih preminulih kolegov, Štefana Drakušiča v Lakošu in Jožeta Hajdinjaka v Lendavi. Prav Hajdinjak je leta 2016 bil pobudnik “Jožefove viteške salamiade.”

Tokrat so prisotni vitezi opravili krajšo sejo, kjer sta konzul in tajnik, Štefan Pavlinjek in Zlatko Borak spregovorila o narejenem v letu 2022 ter o načrtih za letošnje leto, tako na območju omizja, kot celega reda. Ugotovili so, da je pandemija covid-19 že pozabljena, tako da svoje poslanstvo opravljajo po načrtih. V nadaljevanju so poleg degustacije Cukovih vrhunskih vin in penin ter kulinaričnih dobrot za kar je skrbela gostiteljica Eva Cuk Somi opravili še omenjeno ocenjevanje salam. Na 8. “Jožefovi viteški salamiadi,” je 12 (od 20) prisotnih članov reda ocenilo 14 domačih salam, ki jih je izdelalo pravo toliko vitezov.

Kot nam je povedal konzul Pavlinjek, je dolžnost vitezov tudi svetovanje o tem katero vino gre h kateri hrani, že pred osmimi leti pa so se odločili oceniti še domače salame, saj je v zimskem času na območju kjer delujejo veliko ljubiteljskih mesarjev, ki izdelujejo te dobrote in med slednjimi so skoraj vsi člani in članice viteškega reda. Letos je na ocenjevanju bilo lepo število domačih salam, ki so bile odlične kakovosti. Dvanajst članic in članov Pomurskega omizja Slovenskega viteškega reda je med degustacijo vin ob domačem kruhu tokrat poskusilo in ocenilo 14 domačih salam, ki so bile po besedah prisotnih kakovostne in tako izbralo tri najboljše.

Ocenjevali so okus, prerez – izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, na koncu pa je v ostri konkurenci največ točk zbrala gostiteljeva salama, saj je prvo mesto osvojil vitez Ludvik Cuk (Hiša vina Cuk). Za njim se je uvrstil konzul Štefan Pavlinjek, sicer podjetnik iz Černelavcev pri Murski Soboti, tretje mesto pa je osvojila vitezinja Simona Potočnik, sicer ravnateljica Biotehnične šole Rakičan. Tokrat so se nekoliko slabše odrezale salame z desnega brega reke Mure, iz Prlekije in Slovenskih goric, a so vsi udeleženci kljub temu prejeli lepe praktične nagrade, za katere so sami poskrbeli.

FOTO: Tomaž Galič