Ostalo

FOTO: Lendavo obiskal minister iz Službe vlade za digitalno preobrazbo

Lendavo je obiskal Mark Boris Andrijanič, minister iz Službe vlade za digitalno preobrazbo. Z Andrejem Hoivikom, podsekretarjem v Kabinetu ministra in Heleno Vrbnjak iz Službe za odnose z javnostmi so se ustavili tudi v mestni hiši, a pred tem še na Dvojezični srednji šoli v Lendavi.
Mark Boris Andrijanič, minister iz Službe vlade za digitalno preobrazbo je obiskal Občino Lendava, kjer mu je župan Janez Magyar predstavil aktualno stanje v občini in stanje razvitosti splošne digitalizirane infrastrukture. Minister je srečanje zaključil z apelom k odprtosti do ukrajinskih beguncev. “Vsi vam bomo hvaležni, če se boste na občini angažirali na vse možne načine. Tu moramo biti enotni, stopiti skupaj in pomagati,” je povedal minister. Janez Magyar je med drugim dejal, da je Občina Lendava prva občina, ki je začela z zbiranjem humanitarne pomoči za Ukrajino. Aktivirali so štab Civilne zaščite ter poskrbeli za nastanitvene kapacitete beguncev, je izpostavil.

Že sicer pa je osrednja tema delovnega srečanja bil pregled aktualnega stanja v občini in regiji glede razvitosti in stanja splošne digitalizacije infrastrukture in ostalih javnih služb. “Služba vlade za digitalno izobrazbo se nagiba k podpori v obliki vzpodbud in javnih razpisov za področja, ki bodo z optimizacijo najbolj koristila državljanom. V lokalnem področju je med drugimi tudi potreba po posodobitvi vodovodne infrastrukture – vodomeri, ki bi z upravljanjem na daljavo prinesla časovno in ekonomično optimizacijo glede vzdrževanja in pregledov. Minister Andrijanič je izpostavil, da se s tovrstnimi izzivi srečuje vse več občin in izvajalcev na tem področju in da v skladu s potrebami regij in občin načrtujejo, katera področja bodo najprej podprli z javnimi razpisi za sofinanciranje projektov, ki bodo postopoma dvigovali nivo digitalizacije javne infrastrukture,” pa so sporočili iz Občine Lendava.

Minister je sicer pred tem obiskal Dvojezično srednjo šolo Lendava kjer so mu dijaki predstavili program tehnik mehatronike ter ga navdušili s plesočimi in samovozečimi roboti ter pametnim sistemom za polnjenje medu.

Državni zbor je konec februarja sprejel Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki za državljane med drugim prinaša subvencionirane tečaje digitalnih veščin in digitalne bone v višini 150 evrov za nakup računalniške opreme. Upravičenci bodo lahko digitalne bone unovčili že od 15. junija naprej, prvi subvencionirani tečaji pa se bodo začeli izvajati z novim šolskim letom. Po besedah ministra Andrijančiča morata digitalna izključenost in neenakost postati stvar preteklosti in s sprejetjem tega zakona so naredili pomemben korak k temu cilju, ki ga danes zasleduje vsa Evropa.