Ostalo

FOTO: Lakoška gramoznica: Ptičja gripa kriva za smrt novih 12 labodov

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je včerajšnji popoldan na naše vprašanje, ali so labodi, ki so bili minulo soboto iznešeni iz Lakoške gramoznice okuženi z visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1, odgovorila pritrdilno. Skupno je tako virus med prvim februarskim dnem in minulo soboto na območju Občine Lendava pomoril 35 labodov grbcev.
Minulo soboto popoldan je regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112 vnovič prejel prijavo o mrtvih labodih, ki so se nahajali na gladini vode ter ob brežini Lakoške gramoznice. Tako kot prvi februarski dan, ko je strokovna oseba veterinarsko higienske službe, ki sicer odvaža poginjene živali v zbiralnico kadavrov in poskrbi za njihovo neškodljivo uničenje, se je scenarij ponovil še minulo soboto, včeraj pa so iz UVHVVR sporočili, da je omenjenih 12 labodov, ki so jih s čolnom pomagali iznesti lendavski prostovoljni gasilci, bilo okuženih z visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1.

Glede na minule številke, gre za letošnji drugi največji pogin labodov grbcev v državi (prvi se je pripetil prvi februarski dan na isti lokaciji). Ker je v neposredni bližini še veliko labodov in tudi divjih rac, je tako mogoče upravičeno domnevati, da je pred nami še kakšen pogin. Zgolj spomnimo se časov izpred desetih let, ki so se začeli odvijati podobno, na koncu pa zdesetkali populacijo labodov, a zaenkrat tako hudih poginov ni za pričakovati. Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa so vnovič pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja.

“Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivamo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja: zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %, padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot 3-krat od pričakovanega, pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco,” sporočajo z UVHVVR.

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je sicer zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom. V Slovenji so v zadnjih tednih ptičjo gripo potrdili le pri divjih pticah, in sicer pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran, Izola in že drugič na območju občine Lendava. En pogin so zabeležili v ljubljanskem živalskem vrtu. Skupaj je tako poginilo 49 labodov grbcev, od tega kar 35 na območju Občine Lendava.

Vse bralce pomirjamo, da bolezen nikakor ni nevarna za človeka, a jo človek npr. z obutvijo ali oblačili lahko prenese na domačo ali drugo divjo perjad!