Ostalo

FOTO: Kje se skriva Roža Zmaj? Igriv pohod po Lendavi

Za sproščen in razigran začetek novega šolskega leta je minuli petek, prvi šolski dan, društvo Kaleido organiziralo igriv pohod. Namen dobrodelnega pohoda je bil vključiti lendavske družine v pohod po Lendavi, ki je potekal na različnih postajah , kjer so udeležence čakale različne zgodbe, naloge in ustvarjalno ustvarjanje.
Dramska pedagoginja in pripovedovalka Iva Nemec se je za namen pohoda domislila zgodbe o Roži Zmaj, po kateri je, kot pravi zgodba, dobil ime lendavski mestni park. Celotna ideja pohoda je bila najti malega zmaja, ki je bil v težavah in mu priteči v pomoč.

 “Ideja je bila ustvariti zgodbo, ki bo potegnila otroke in hkrati otrokom razkrila zanimiva dejstva o kraju v katerem živijo. Pomembno mi je bilo zgodbo povezati z znanimi stvarmi, in z tistimi manj znanimi, kot je okrogla skulptura, ki se v parku sveti v različnih barvah – ustvariti zgodbo, prebuditi njihovo domišljijo, jim dati možnost, da si predstavljajo in reagirajo kreativno ter na koncu dneva to počnejo skupaj s prijatelji in lastno družino,” so sporočili iz društva Kaleido.

Igriv pohod se je začel v parku Roža, kjer je udeležence pričakalo pismo Rože Zmaj, ki se skriva nekje v Lendavi in potrebuje pomoč da se vrne v svoj park. Naloga udeležencev je bila, da jo najdejo. Tako so udeleženci hodili od postaje do postaje in zbirali dele zgodbe, potrebne za rešitev zmajčice Rože. Pismo so otrokom prinesle igralke otroške dramske skupine Tetariček: Iza Soldat, Ema Vučko in Ina Sep.

Za tem so se v domišljijskem letalu peljali do pravljične dežele, kjer jih je čakala Lara Lazar. Pri slednji so prisotni skozi pravljično jogo prisluhnili zgodbi o tem, kaj se je zgodilo z zmajčico Rožo. Na naslednji postaji jih je pričakal skrivnostni glasbenik, ki je udeležence popeljal do Rožine najboljše prijateljice Kače Klepetače. Kača je otrokom povedala zgodbo in jim postavila vprašanja, ki so razkrila sledečo postajo. Na naslednji postaji so jih pričakali poslikani zemljevidi, ki sta jih delili članici društva Kaleido, Mojca Jereb in Roberta Turk.

Zemljevid je udeležence pripeljal do poligona, kjer se je preizkusila njihova spretnost in fizična pripravljenost na srečanje z zmajem. Po opravljenem preizkusu spretnosti jih je zemljevid odpeljal v grad, kjer se je skrivala Roža Zmaj. Vesela druščina otrok je s pesmijo zvabila zmajčico, da se jim prikaže. Udeleženci so za Rožo na novo izdelali pisana krila s katerimi lahko zmajčica leti. Delavnico so vodile Apollonija Požgai Zupanič, Katja Dunaj in Larisa Komloš. S svojimi čudovitimi pisanimi krili je zmajčica Roža skupaj z udeleženci pohoda preletela mesto in se vrnila domov v park.

Produkcijo, idejo, zgodbo in koncept igrivega pohoda je zasnovala Iva Nemec. Pohod sta po postajah vodile Tjaša Horvat in Renata Gyurkač. Kačo Klepetačo je ustvarila in utelesila lutkarica in dramska pedagoginja Jelena Dokleja, predstavnica dramskega studia Dada, ki deluje kot del Centra za kulturo iz mesta Čakovec na Hrvaškem. Organizator dogodka je lendavsko društvo Kaleido, soorganizator društvo Gibko. Medgeneracijski dogodki so del projekta Igriva zgodba, ki ga finančno podpira RSNOP in Sklad za razvoj NVO.