Ostalo

FOTO: Kaj so na pot navažali ob sanaciji in novogradnji visokovodnega nasipa na Benici? Bralec opozarja na nevarno štrleče jeklo

Kar 890 metrov dolg na novo zgrajen nasip pri Benici se nahaja na levem bregu reke Mure v Republiki Sloveniji in je od naselja Benica oddaljen 450 metrov. Ob gradnji nasipa je nastala tudi makadamska pot, po kateri so se vozili delovni stroji in tovorna vozila. Ta je sestavljena večinoma iz mletega oz. razbitega gradbenega materiala, predvsem betonskega, med katerimi pa je tudi gradbeno jeklo, ki se je v minulih dneh pričelo razkrivati in ga sedaj veliko štrli na plano.
Gradbena dela, ki so bila dokončana letos, so obsegala rekonstrukcijo dela obstoječega nasipa, gradnjo novega nasipa, vgradnjo drenaže, gradnjo prehodnih ramp, servisne ceste in drugih podobnih gradbenih ukrepov z namenom funkcionalnosti objekta. Vrednost investicije v nasip znaša približno 1.35 milijona evrov. Z njegovo izgradnjo so se na levi strani reke povezali protipoplavni nasipi Ledave in Mure, ki skupaj z ukrepi na hrvaški strani tvorijo celovito obrambo pred poplavami tega dela porečja Mure.

Pot, katero so med gradnjo uporabljali za prevoze materiala ter delovnih strojev, je sestavljena iz gradbenega materiala, večinoma betonskega, med katerimi se najde tudi asfalt in tlakovci. Da je šlo za ostanke gradbenega betona priča dejstvo, da so se v minulih dneh, po padavinah in uporabi, na plano postavili kosi gradbenega jekla, ki sedaj nevarno štrlijo iz poti ter ogrožajo kmetijska vozila, bralec je denimo obstal z zluknjano pnevmatiko na traktorju, ogrožajo pa lahko tudi nekoliko manj pozorne sprehajalce ali otroke, ki na takšne prepreke niso pripravljeni.

Spomnimo: Z gradbenimi deli so pričeli novembra lansko leto, v sklopu bilateralnega projekta FRISCO 2.2. Izvajalec del je bilo podjetje Pomgrad – VGP.