Sveže

FOTO: Gradbena dela v stavbi na Glavni ulici 7 v polnem teku

Madžarsko zunanje ministrstvo je oktobra 2019 poravnalo celotno kupnino za stavbo na Glavni ulici 7. Gre za meščansko hišo tik ob lendavskem Okrajnem sodišču, kamor se bo iz Glavne ulice 124 preselila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, uredništvo tednika Népújság ter še dva zavoda.
Nekdanja trgovina Kmetijske zadruge Lendava in stara meščanska hiša, gre za stavbo na Glavni ulici 7, ki se stika z lendavskim Okrajnim sodiščem, sta že leta 2019 dobili novega lastnika. To je postalo madžarsko zunanje ministrstvo, ki je stavbi kupilo za potrebe Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ter tudi za potrebe uredništva tednika Népújság, zavoda za kulturo in zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava. Vsi zavodi sedaj domujejo na Glavni ulici 124, gre za stavbo nekdanjega zdravstvenega doma, v kleti katere je nekoč deloval tudi Pomurski madžarski radio.

Kot nam je pred časom že dejal Ferenc Horváth, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, si novih prostorov želijo že dolgo, saj je trenutno domovanje v slabem stanju, ti pa so imeli za namen nakupa objektov in prenovo na voljo 700 milijonov forintov, kar je nekaj več kot 2,1 milijona evrov. “Madžarska vlada in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost tudi v nadaljnje strmita k uspešnemu sodelovanju, saj madžarska vlada krovno organizacijo smatra za dobro strateško partnerico,” so zapisali pri Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti. Objekt je seveda v temeljiti prenovi.