Ostalo

FOTO: Folklorno društvo Prekmurje Lendava na festivalu Slovenija v Ohridu

Folklorna društvo Prekmurje Lendava se je v času od 23. do 27.6. 2017 udeležila 2. festivala Slovenija na Ohridu (Makedonija). Festivala se je udeležilo 15 skupin iz celotne Slovenije, približno 450 nastopajočih. Folklorno društvo Prekmurje Lendava je bila edina skupina iz celotnega Pomurja.
Na festivalu so nastopile skupine iz Slovenije, ki so predstavljale: folkoro, pevske zbore in ljudske godce, pihalni orkestri in mažoretke. Posebnost tega festivala je, da se ga udeležujejo samo skupine iz Slovenije.

V petek zvečer je društvo pripravilo prekmurski večer ob jezeru za vse udeležence in goste. Predstavili so prekmurske plese in prekmurske pesmi ob zvokih harmonike (Smiljan Prendl), cimbal (Andi Sobočan) in kontrabasa (Stanko Lebar), vabili v Lendavo na lendavske prireditve in ponujali lendavsko vino ter prekmurske dobrote (namazani in pajani krüj  z zelenjavo in kvašenimi kumarami,  pečeno klobaso, prekmursko šunko, različno žganje, pereci in  potica.

“Osrednja prireditev se je odvijala v nedeljo 25.6.2017, ko smo vse sodelujoče skupine krenile iz zbirnega mesta s povorko, ki je šla skozi glavno mestno čaršijo, vse do ploščadi, kjer je bil oder in je vsaka skupina nastopila s 15-20 minutnim programom. Naša skupina je predstavila dve odrski postavitvi, vmes pa prekmurske pesmi  omenjenih glasbenikov.”

Poleg folklornega nastopa so imeli vodeni ogled skozi staro mestno jedro, izlet z ladjo na sv. Naum, sprejem pri veleposlaniku RS v Makedoniji prof. dr. Milanu Jazbecu, obisk koncerta Zorana Predina in skupine Lačni Franz. “Prosti dan smo se z avtobusom odpeljali v Albanijo, kjer smo lahko kupili albanski konjak Skenderbeu in občutili kako živijo Albanci.”

Foklorna skupina se je, kot pravijo, vrnila domov polna pozitivnih vtisov in prijetnih druženj z vsemi nastopajočimi. Ohrid je biser makedonske kulture, ki jo znajo Makedonci zelo dobro tržiti – skupina bo spomine stkala v prekmurski biser spominov na Ohrid.