Ostalo

FOTO: Evropski dnevi judovske kulture 2023: V Sinagogi nastopili Kontra Kvartet

Evropski dnevi judovske kulture (krajše EDJK) so vseevropski projekt, ki poteka od leta 2000 naprej. Z njim si organizatorji širom po Evropi prizadevajo osvetliti raznolikost in bogastvo judovstva ter njegov zgodovinski pomen v lokalnem, regionalnem in nacionalnem okolju. V sklopu EDJK je včerajšnji večer v lendavski Sinagogi nastopil Kontra Kvartet.
S pripravo različnih dogodkov – konferenc, koncertov, gledaliških predstav, vodenih ogledov in drugih aktivnosti –, ki sočasno potekajo po vsej Evropi, želimo spodbujati vrednote, kot so dialog, (s)poznavanje in priznavanj drugačnega. Nacionalni koordinator projekta Evropskega dne judovske kulture v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki s številnimi partnerji organizira številne dogodke, ki se bodo med 29. avgustom in 18. oktobrom 2023 odvijali v Mariboru, Gornji Radgoni, Šalovcih / Domanjševcih, Negovi, Ljubljani, Gradcu, Murski Soboti, Ptuju in Lendavi.

V Lendavi smo projekt obeležili včeraj ob 19.00 s koncertom skupine Kontra-Kvartet v Sinagogi

Mariborska etno-klezmer glasbena zasedba Kontra-Kvartet je skupina, ki se aktivno in kreativno ukvarja s preigravanjem tradicionalne glasbe vzhodnoevropskih Aškenazov. Njihovi nastopi so vselej energični in pričarajo čar vzhodnoevropskih plesnih ritmov, še posebej tistih, ki jih ne slišimo tako pogosto. Kontra-Kvartet, ki je v zadnjih letih v resnici kvintet, so svojo glasbo predstavili na različnih festivalih in v sinagogah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Italiji, Avstriji in Srbiji, nastopali pa so tudi na največjem festivalu klezmer glasbe v Izraelu. Člani zasedbe Kontra-Kvartet so Vesna Čobal (violina), Daniel Marinič (harmonika), Domen Marn (klarinet), Petar Marić (kitara) in Branko Smrtnik (kontrabas).

Glasbena skupina:

  • VESNA ČOBAL (violina),
  • DANIEL MARINIČ (harmonika),
  • DOMEN MARN (klarinet),
  • PETAR MARIĆ (kitara) in
  • BRANKO SMRTNIK (kontrabas).

FOTO: Timi Farkaš