Ostalo

FOTO: Člana Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava obrezala grajsko vinsko trto

Včerajšnji popoldan sta člana Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava Sebastijan Gjerkeš (sicer predsednik) ter član Borut Smej že tradicionalno obrezala grajsko vinsko trto ob lendavskem gradu. Slednja je sicer letošnje leto dobila tudi uradnega skrbnika, to je po odločitvi občnega zbora Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava postal Anton Gomzi.
Tako kot vsako leto, so tudi letošnje leto že tradicionalno obrezali vinsko trto pri lendavskem gradu. Gre za avtohtono slovensko vinsko trto sorte žametovka ali modra kavčina, ki je sicer potomka najstarejše vinske trte na vetu iz mariborskega Lenta. Omenjena vinska trta je pred leti sicer imela skrbnika, zadnjih nekaj let ne, na letošnjem občnem zboru Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava pa so ji ga vnovič dodelili. Zanjo bo torej skrbel Anton Gomzi. Še pred rezjo vinske trte pri gradu so člani obrezali nekaj trsov pred svojimi društvenimi prostori.

Omenjena vinska trta pri lendavskem gradu je sicer bila posajena leta 1999. Lendavski vinogradniki, ki ji vodi predsednik Sebastijan Gjerkeš, čez leto negujejo omenjeno vinsko trto pri lendavskem gradu. Rez je sicer prvo opravilo v letu, ki ga morajo opraviti vinogradniki in gre za zelo pomembno opravilo. Omenjene vinske trte sicer ne obirajo, saj gre za resnično majhne količine, v društvu pa so se med drugim pogovarjali o izboljšanju stanja grajske vinske trte, saj ta ni v najboljšem stanju, a kljub temu nevarnosti za njeno odmrtje ni, so ocenili.

Po stari ljudski navadi so nekaj kapljic lanskega vina nalili na vinsko trto, da bi jo obvarovali pred naravnimi nesrečami.