Ostalo

FOTO: 8. Zlevankijada: Najboljši sta bili zlevanki Maje Feher in Blanke Geld

Kulturno društvo Zarja Gaberje je v soboto, 4.11.2023 v vaškem domu v Gaberju že osmič zapored pripravilo Zlevankijado, tekmovanje v pripravi najboljše klasične in moderne zlevanke iz koruzne moke.
Prireditev se je pričela ob 16.30 uri z zbiranjem prijavljenih vzorcev za tekmovanje, kamor se je na podlagi razpisa prijavilo 32 tekmovalcev iz Gaberja, Lendave, Petišovcev, Dolgovaških goric, Pince Marofa in Benice, Trimlinov, Gornjega Lakoša, Čentibe, Lendavskih goric, Kamovcev, Žižkov, Pinc, Kota in iz madžarske – Mala Kaniža in Bejcgyertyános. Skupaj je bilo oddnih 32 vzorcev, od tega 19 klasičnih in 18 modernih.

Ob 17.15 uri, ko so vsi oddali svoj vzorec, je tričlanska strokovna komisija, v sestavi Angela Toplak iz Kapce, Arpad Berki iz Lendave ter Melita Feher iz Gaberja, vsak vzorec pregledala in okusila, ga ocenila ter iz obeh kategorij izbrala najboljše tri, ki so bili nagrajeni s priznanjem in boni trgovine Hungarikum. Medtem, ko je žirija opravljala svoje delo, je društvo pripravilo kratek kulturni program, v katerem so nastopili domači slovenski ljudski pevci in godci Gaberski mantraši ter gostujoči ljudski pevci Árvácska Dalkör Kiskanizsa in ljudske pevke iz KD Fran Saleški Finžgar Žižki.

Med tem, ko so čakali na rezultate, so organizatorji vsem prisotnim ponudili svinjski golaž s polento ter zlevanke. Žirija je imela precej zahtevno delo, saj so bili vzorci zlevank zelo kvalitetni, kar je še dodatno otežilo izbor. Okrog 18.30 ure je žirija zaključila s svojim delom, na kar je sledila razglasitev rezultatov, še prej pa je predsednica KD vsem tekmovalcem podelila zahvale za sodelovanje, zraven pa so prejeli še knjižico receptov.

Prvo mesto za klasično koruzno zlevanko je zasedla Maja Feher iz Pinc, druga je bila Eva Tivadar iz Kamovcev, tretje mesto pa je zasedla Irena Tivadar prav tako iz Kamovcev. Z najboljšo moderno koruzno zlevanko je navdušila Blanka Geld iz Čentibe, drugo mesto je zasedla Anita Grah iz Dolgovaških Goric, tretje mesto pa Vida Prša iz Žižkov.

“Spodbudno je, da so sodelujoči vsako leto vse bolj ustvarjalni in izvirni, saj so pripravili zlevanke v obliki torte, rolade, muffinov, kroglic, palačink,… ter velik poudarek dajejo med drugim tudi na dekoracijo izdelka. Zato je žirija podelila še nagrado za inovativnost, katero je prejela Helena Antolin Tibaut iz Gaberja. Obiskovalci in tekmovalci so bili nad pripravljenimi vzorci zlevank navdušeni in jih na koncu tudi poskusili. Na prireditvi se je zbralo okoli 80 obiskovalcev,” so zapisali organizatorji.

FOTO: Tomaž Galič