Ostalo

FOTO: 50. mednarodna likovna kolonija Lendava: 18. Simpozij odlivanja v bron

V sklopu 50. mednarodne likovne kolonije Lendava se bo prihajajoči petek odvilo tudi odlivanje v bron. Letošnje odlivanje v bron bo potekalo nekoliko drugače kot pretekla leta, saj se bo celotno dogajanje odvilo ob stavbi nekdanje meščanske šole v Lendavi, ki je v upravljanju Galerije – Muzeja Lendava. Trenutno poteka izdelava kalupov.
Javni zavod Galerija-Muzej Lendava, s svojim sedežem na lendavskem gradu, se je doma in po svetu uspešno uveljavil kot plodno shajališče najrazličnejših likovnih ustvarjalcev in se skozi čas oblikoval v prostor izvirnih likovnih manifestacij. In četudi vodilna ideja teh poletnih druženj, bolje poznanih pod nazivom Mednarodna likovna kolonija – Lendava, skozi leta ostaja nespremenjena pa so se v sami zasnovi projekta, ki ga na lendavskem gradu nepretrgoma organizirajo od leta 1973, večkrat zgodili pomembni strukturalni premiki.

Poseben izziv je pomenilo leto 2005, ko je Galerija-Muzej Lendava uspela pridobiti svojo lastno mobilno livarno. Pomen le-te je nedvomno velik in zasluži vso pozornost, saj najdemo v Evropi komajda kakšno likovno kolonijo, ki na podoben/profesionalen način pristopa oziroma izpostavlja delo na področju odlivanja v bron. Na koloniji nastala dela postanejo del stalne zbirke bronastih kipov, ki je postavljena v naši podstrešni galeriji; dokumentirana pa so tudi v spremljevalnem barvnem katalogu.

V prostorih nekdanje meščanske šole trenutno poteka ustvarjanje kalupov, pod častnim strokovnim vodstvom Franca Geriča pa na likovni koloniji ustvarja sedem umetnikov. Kristina Rutar (SLO), Mikhail Kolodko (HU-UKR), Ferenc Király (SLO), Lipovics János (HU), Veres Gábor (HU), Becskei Andor (HU) in Oskar Kogoj (SLO). Odlivanje v bron bo sicer letos potekalo nekoliko drugače kot minula leta in sicer se bo le-to odvilo ob DOŠ II Lendava, kjer trenutno nastajajo kalupi. Vsako leto se je sicer to odvijalo v Čentibi, kar je za posledico imelo veliko logističnih skrbi, kalupi pa bodo tako letos potovali zgolj nekaj metrov in ne kilometrov.

Posebnost letošnje kolonije odlivanja v bron je tudi izparjevalnik, ki bo tokrat uporabljen prvič, s pomočjo katerega bodo pri Galeriji-Muzeju Lendava reciklirali 90% voska, ki je v minulih letih bil porabljen. Cena slednjega sicer ni majhna. Zgrajena je bila tudi nova peč, saj se vsi kalupi pred vlivanjem segrejejo na visoko temperaturo s čimer iz slednjih izteče še preostalih 10% voska. Vlivanje v bron se bo odvilo v petek, ogledali pa si ga bodo lahko tudi občani.