Sveže

Finančno pomoč iz Madžarske bo tokrat prejelo 161 podjetnikov in kmetovalcev

Finančnih sredstev madžarske vlade, ki jih bo tokrat že drugič razdelil Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti, bo deležnih 161 podjetnikov in kmetovalcev na tukajšnjem narodnostno mešanem območju.
Tokrat bo denar madžarske vlade prejelo skupno 161 podjetnikov in kmetovalcev na narodnostno mešanem območju. Finančna sredstva se delijo iz naslova programa za podporo razvoja gospodarstva Madžarov iz Karpatskega bazena. Pri prijavi na razpise je bila uspešna velika večina zainteresiranih, pogodbe o financiranju pa so slednji podpisovali minuli teden v lendavskem centru Bánffy.

Vlada madžarske z omenjenimi finančnimi sredstvi tako podpira obstoj in razvoj prekmurskih Madžarov, prejemniki sredstev pa seveda niso zgolj tukaj živeči Madžari, temveč vsi prebivalci, ki živijo na tukajšnjem narodnostno mešanem območju. Razpis za že drugo razdelitev sredstev je bil objavljen 23. oktobra, v kategoriji kmetijstvo in gospodarstvo.

Minuli teden je pogodbe o podpori podpisalo 89 uspešnih prijaviteljev, ti bodo sredstva prejeli še letos, preostali pa bodo pogodbe podpisali v začetku prihodnjega leta. Največji znesek, ki so ga odobrili, je bil 15.000 evrov, v malhi pa je v začetku bilo na voljo milijon in pol evrov. Velika večina se jih na razpis prijavi zaradi pomoči pri uresničevanju ciljev v gospodarstvu ali kmetijstvu, so povedali.

Spomnimo: V začetku leta 2015 sta se vrhova vlad obeh držav, Republike Madžarske in Republike Slovenije, predsednika vlad Viktor Orban in Miro Cerar na srečanju v Lendavi dogovorila o medsebojni gospodarski pomoči. V ta namen je bil odprt Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti. Na podlagi tega je bil sprejet strateški načrt za razvoj regije kjer živi avtohtona madžarska manjšina v Sloveniji. Za upravičena področja je tako sosednja Madžarska v letošnjem letu namenila 1,5 mio evrov razpisnih sredstev, za upravičena področja pa se štejejo dvojezične občine Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice, Dobrovnik in Lendava.

Kot kaže, se bo takšna podpora nadaljevala tudi v letu 2018.