Sveže

Februarska tragedija v Murski Soboti: Za umor 26-letnika obvezno psihiatrično zdravljenje

Končano je izvedeniško mnenje o prištevnosti domnevnega morilca, 49-letnega Damirja Softića iz Tuzle, ki je pred nekaj več kot devetimi meseci v Slomškovi ulici v Murski Soboti umoril 26-letnega Marsela Habjaniča iz Kroga, tako rekoč soseda, ki pa se niti nista dobro poznala, morda le bežno srečevala na stopnišču.
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti bi se 11. avgusta 2023 moral začeti predobravnavni narok zoper Damirja Softića zaradi umora 26-letnika v Murski Soboti, vendar se je ta, z namenom pridobitve dodatnega izvedeniškega mnenja v zvezi s prištevnostjo obtoženega, preložil za nedoločen čas. Obtoženi je tako šel na večdnevno opazovanje na psihiatrični oddelek, v teh dneh pa je postalo znano, da mu zaradi neprištevnosti ne bo možno soditi, sam naj bi bil v času februarskega umora Marsela Habjaniča zaradi posttravmatskega sindroma neprišteven.

Ko bo tožilstvo spisalo predlog ukrepa za obvezno zdravljenje, ki lahko traja največ pet let, bo sodišče najverjetneje takšen ukrep tudi potrdilo. Softić naj bi moril pod vplivom posttravmatskega sindroma, ki naj bi bil posledica vojne v Bosni in Hercegovini, ko je bil obtoženi star okoli 20 let.

Tega večera naj bi se oba omenjena in sicer po besednem prepiru menda stepla – prič ni bilo – nazadnje pa je bil uporabljen še nož, na katerem je bila kri obeh. “Danes ob 18.30 smo bili policisti PU Murska Sobota obveščeni o dogodku na območju centra mesta, v katerem je bila med pretepom poškodovana ena oseba. Moški, ki je bil huje poškodovan, je kmalu zatem zaradi poškodb na kraju dogodka umrl. Policisti in kriminalisti so kraj takoj zavarovali in začeli izvajati prve nujne ukrepe za izsleditev storilca. Malo pred 19. uro je bil v Murski Soboti izsleden drugi udeleženec in bil zaradi poškodb odpeljan v bolnišnico,” je takrat sporočila Suzana Rauš s tamkajšnje policijske uprave.

Softić naj bi Habjaniča zabodel kar 39-krat, povzročiteljeve pa niso bile hude, saj so ga hitro odpustili iz mariborskega Kliničnega centra. Pred preiskovalnim sodnikom se ni zagovarjal, menda je le dejal, da se dogodka ne spominja. Seveda je pristal v priporu.

Tako torej sledi le obvezno psihiatrično zdravljenje v zaprti ustanovi v trajanju dveh do petih let, nato pa je možno tudi, da ga za nedoločen čas ali za vedno izženejo iz države.