Ostalo

Februarska tragedija v Murski Soboti: Vložena obtožnica zoper 48-letnega Damirja Softića za umor 26-letnega Marsela Habjaniča

Dokler mnogi še vedno ugibajo, kaj se je v nedeljo 5.2.2023 zvečer pripetilo v neposredni bližini soboške avtobusne postaje, ko je življenje izgubil 26-letni domačin Marsel Habjanič, so kriminalisti, policisti in tudi preiskovalni sodnik že končali svoje delo. Tudi okrožni državni tožilec Matej Kučan je že vložil obtožnico za umor, zraven pa tudi predlog za podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe, kar pomeni, da bo obtoženi še najmanj dve leti v priporu.
Žal pa javnosti še vedno ni znan motiv za krvavi zločin in najbrž ga bomo slišali šele na glavni obravnavi, če bo do nje sploh prišlo. Lahko se namreč zgodi, da obtoženi že na predobravnavnem naroku prizna krivdo za milejšo kazen, kar je sicer težko verjeti. Takoj po tragičnem dogodku, prvi letošnji februarski vikend se je sprva verjelo, da je tudi drugi udeleženec v krvavem pretepu, 48-letni državljan Bosne in Hercegovine Damir Softić, ki prihaja iz Tuzle, hudo poškodovan, saj so ga po prvi oskrbi na pločniku ob avtobusni postaji Murska Sobota odpeljali v soboško bolnišnico, nato pa v UKC Maribor. Zdravniki so ga hitro odpustili iz bolnišnice in so ga kriminalisti že četrti dan po umoru privedli pred dežurnega preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Murski Soboti, Branka Palatina. Ta je sledil tožilcu Kučanu, in je zoper osumljenca odredil 30-dnevni pripor. Pripor se je nato podaljševal ves čas trajanja preiskave, sedaj pa bo najverjetneje podaljšan za dlje časa.

Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih izza sten soboškega hrama pravice, se osumljenec ni zagovarjal in tudi ni odgovarjal na vprašanja strank. Branil se je z molkom oziroma z izjavo, da se krvavega dogajanja ne spomni. Njegov zagovornik v preiskavi, po uradni dolžnosti dodeljen soboški odvetnik Dejan Rituper je obrambo gradil v smeri ublažitve očitanega kaznivega dejanja, ne le z umora na uboj, temveč celo na prekoračeni silobran. Pred dnevi je obtoženi presenetljivo dobil novega zagovornika po odločbi o brezplačni pravni pomoči in sicer iz Odvetniške družbe Kobentar v Ljubljani, kar je nekatere zmotilo, da si lahko obtoženi izbira odvetnika z drugega območja. Ko bo novi odvetnik preučil spis bo počasi, najbrž takoj po sodnih počitnicah, prišlo tudi do predobravnalnega naroka. Do takrat in tudi do pravnomočnosti sodbe, kakršnakoli že bo, bo Damir Softić, ki je mimogrede v času zločina bil na začasnem delu v Prekmurju, slednjo počakal v priporu.

Preiskava je najbrž pripeljala do motiva za nerazumno početje, najprej verbalni spopad nato pa so zapele pesti ter tudi najmanj en nož, ki je “pomešal kri” obeh udeležencev, saj sta oba krvavela. Prav motiv je tudi pripeljal do tega, da Softiću očitajo umor, za kar je po kazenskem zakoniku zagroženih najmanj 15, in vse tja do 30 let zapora. Pokojni naj bi v tem času bil kar 39 krat zaboden z nožem in prav to dejstvo je vodilo tožilca Kučana, da je tujca osumil umora, kar je v danem primeru najtežja oblika kaznivega dejanja. Po neuradnih podatkih je najhujši del spopada potekal v večstanovanjskem objektu, kjer sta oba akterja živela. Že dalj časa je tam stanoval pokojni Habjanič, ter tudi bosanski državljan. Po nekaterih podatkih naj se omenjena sploh ne bi poznala, razen da sta se občasno srečala. Zato je še večja neznanka motiv za omenjene pretresljive dogodke.