Ostalo

Evropski poslanec Matjaž Nemec včeraj obiskal Goričko in Porabje

V okviru projekta “Evropski poslanci premoščajo meje EU” je evropski poslanec Matjaž Nemec včeraj obiskal Goričko in Porabje. Projekt „Evropski poslanci premoščajo meje EU“ je namenjen krepitvi čezmejnega sodelovanja in spodbujanju projektov, ki lahko v prihodnjih letih še izboljšajo kakovost življenja ljudi in razvoj obmejnih regij v državah članicah EU.
V Monoštru, središču porabskih Slovencev, je goste sprejela generalna konzulka Republike Slovenije Dubravka Šekoranja, skupaj z zagovornico slovenske narodnostne skupnosti v madžarskem parlamentu Eriko Köles Kiss, predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovač in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holecem.

“Po predstavitvi dela obeh organizacij, konzulata ter zagovornice smo govorili o izzivih slovenske manjšine na Madžarskem. Strinjali smo se, da ta potrebuje podporo in tvorno sodelovanje na politični, kulturni in gospodarski ravni v Sloveniji in na Madžarskem. Dogovorili smo se, da v Evropskem parlamentu organiziramo srečanje in pogovor o Slovencih na Madžarskem, v prizadevanju krepitve politične agende glede izzivov manjšin, katerih predstavnikov je v EU več kot 50 milijonov. Sledil je obisk Slovenske vzorčne kmetije na Gornjem Seniku, imel sem priložnost pogovora z mladimi iz 5-ih držav, ki so se v okviru projekta Alpe-Jadran srečali v Porabju. “ je zapisal Matjaž Nemec.

Ob koncu obiska je delegacijo pot vodila nazaj, v Slovenijo. Predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Dušan Orban je gostom predstavil Etnografsko hišo v Domanjševcih, ki odraža tradicijo ter kulturno in etnografsko sporočilo madžarske skupnosti v Sloveniji. “Kot poprej s predstavniki slovenske skupnosti v Porabju, sva se tudi z gospodom Orbanom strinjala o izjemnem pomenu manjšin v EU, ki ne samo, da potrebujejo podporo in posluh odločevalcev, temveč jasno vseevropsko strategijo razvoja njihovih potencialov, z zavedanjem, da manjšine pomembno plemenitijo evropski prostor, mu dajejo svetovljanskot, širino ter potencial nadgradnje temeljnih vrednot EU,” je zaključil Nemec.