Sveže

Evropska judo unija donirala 20 kimon za judoiste iz DOŠ II Lendava

V veliki sejni dvorani Občine Lendava je včeraj potekal veseli dogodek, Evropska judo unija je namreč donirala 20 kimon za inkluzivno sekcijo lendavskega judo kluba na Dvojezični osnovni šoli II Lendava.
Inkluzivni judo, predstavlja pionirstvo na področju organiziranega športa za indvalide, saj osebam z raznovrstnimi sposobnostmi, boleznimi, psihofizičnimi težavam ter gibalno oviranim, omogoča vključevanje v rekreativne in tekmovalne treninge juda. Treningi juda so posameznikom prilagojeni do te mere, da se jih lahko posamezniki brez težav udeležujejo. Prvo uro inkluzivnega juda so sicer na DOŠ II Lendava imeli leta 2021.

Predsednik Judo zveze Slovenije Lovrencij Galuf je v imenu Evropske judo unije predal kar 20 kimon,  da bi otrokom s posebnimi potrebami omogočili še bolj aktivno vključevanje v športne aktivnosti. Donirane kimone sta prevzela predsednik Judo kluba Lendava Robert Gabor in v. d. ravnateljice Dvojezične osnovne šole II Lendava Tjaša Kurnik.

Inkluzivni judo je namenjen in prilagojen predvsem osebem (vseh starosti in obeh spolov) z avtističnimi motnjami, telesno in duševno prizadetim osebam, deviantnim osebam z vedenjskimi motnjami, osebam s poškodbami glave in drugim osebam z določenimi boleznimi in stanji (npr. paraliza, ipd.). Treningi inkluzivnega juda stremijo k osvojitvi osnov juda kot tudi nadgradnji le-teh in predstavljajo odličen način krepitve lastnih kompetenc, razvoja psihofizičnih lastnosti, k izboljšanju samopodobe ter samodiscipline.

Župan Lendave Janez Magyar je ob tem izrazil veselje, da smo v Lendavi tako odprti za inkluzivne programe: “Vključevanje otrok s posebnimi potrebami v športne dejavnosti je korak k bolj enakopravni družbi, kjer ima vsak otrok priložnost za rast in razvoj. Zahvaljujem se Judo zvezi Slovenije in vsem partnerjem, ki so omogočili to donacijo.” Predsednik Judo kluba Lendava Robert Gabor je dodal, da projekt Judo v vsako šolo že štiri leta uspešno deluje na Dvojezični osnovni šoli II Lendava: “Veseli nas, da bomo s temi novimi kimoni lahko še bolje podprli naše mlade športnike in jim omogočili kakovostno vadbo.”

FOTO: Občina Lendava

FOTO: Občina Lendava