Iz občinskega sveta Občine LendavaOstalo

EPK: Občina Lendava nadaljuje z dokazovanjem kršitev poslovnika

Ministrstvo za kulturo je, spomnimo, na februrarski novinarski konferenci objavilo seznam mest, ki so se uvrstila v drugi krog izbora za naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Lendava se žal v končni izbor ni uvrstila. Župan Magyar je za naš spletni portal takoj po objavi dejal, da je “komisija evidentno kršila pravila,” Občina pa se je takrat na odločitev pritožila.
Lendava je bilo najmanjše mesto, ki se je potegovalo za naziv evropske prestolnice kulture 2025 in pri tem izpadlo iz igre, med drugim zaradi pomanjkljive infrastrukture in premajhnih prenočitvenih zmogljivosti. Kot smo zapisali že takoj, eno uro po razglasitvi v članku z odzivi, so tako župan kakor člani programskega sveta za naš medij izrazili predvsem razočaranje, še več, župan Magyar je bil prepričan, da je Lendavi bila storjena krivica ter dodal še, da je šlo za “kuhinjo.” Da ima Lendava bogato kulturno in kulinarično ponudbo ni skrivnost, pristojni pa so stavili predvsem na multikulturnost in čezmejno povezovanje. Da Lendava ni napredovala je sicer bil drugi šok, prvi pa, ko sta Lendavo zapustila oba ključna protagonista Aleš Šteger in Mitja Čander januarja 2019. Denarja v igri ni bilo malo, samo pogodbe pogodbe so občinski proračun stale 205.464 evrov. Občina je takrat na evropsko komisijo vložila ugovor.

Pritožba je zajemala tri komponente

“Lendava se po presoji in oceni komisije ni uvrstila v drugi krog. Smo pa s strani Občine Lendava zaznali kar nekaj kršitev Poslovnika o izvedbi postopka za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture za leto 2025 v Republiki Sloveniji, kar smo v obliki pritožbe, ki je zajemala tri komponente poslali tudi na Evropsko komisijo (European Commission DG EAC) in ga na prošnjo Ministrstva za kulturo poslali v vednost tudi njim. Ključne pripombe se nanašajo na dva slovenska člana žirije, imenovana s strani Ministrstva za kulturo RS pri katerih obstaja sum pristranskosti oziroma konflikta interesov, prav tako obstaja močan dvom glede njunih referenc na mednarodnem področju produkcije in prezentacije kulture in umetnosti (kar je v neskladju s pogoji Članstva v svetu/komisiji). Kršitev je zaznana tudi glede lokacije sestanka predizbora, saj je le ta bila v mestu, ki je prav tako kandidiralo za naziv EPK,” so zapisali na Občini.

“Zelo ohlapno in posplošeno se izognejo konkretnim odgovorom”

“Dne 12.5.2020 smo dobili odgovor, ki navaja, da je za organizacijo predizbora oziroma postopek izbire kandidatk pristojno Ministrstvo za kulturo RS, vloga Evropske komisije pa je pomagati Ministrstvo za kulturo pri zagotavljanju spoštovanja Odločbe Evropskega parlamenta in Sveta ter poslovnika. Zelo ohlapno in posplošeno se izognejo konkretnim odgovorom, kar pa je v neskladju z zelo konkretnimi in določljivimi parametri, ki jih določa Poslovnik o izvedbi postopka za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture za leto 2025 v Republiki Sloveniji. Prav tako navajajo, da je v primeru kakršnihkoli dvomov naloga nacionalnih ministrstev, da nadalje spremljajo dogodke. Občina Lendava bo vsekakor nadaljevala z dokazovanjem kršitev omenjenega Poslovnika, saj so le-te dokazljive in konkretne,” so še sporočili iz lendavske Občine.