Ostalo

EPK 2025: Aleš Šteger in Mitja Čander po Lendavi odstopila tudi na Ptuju, projekt bi lahko padel v vodo

Pri kandidaturi Ptuja za naziv Evropske prestolnice kulture leta 2025, se zapleta. Tako kot v Lendavi, sta namreč odstopila Aleš Šteger in Mitja Čander, poleg njiju pa še Aleš Novak in Martina Magdič – tudi slednja je delovala v Lendavi. Povsem realna možnost je, da bo kandidatura Ptuja padla v vodo.
Lendava je bilo najmanjše mesto, ki se je potegovalo za naziv evropske prestolnice kulture 2025 in pri tem izpadlo iz igre, med drugim zaradi pomanjkljive infrastrukture in premajhnih prenočitvenih zmogljivosti. Da Lendava ni napredovala je sicer bil drugi šok, prvi pa, ko sta Lendavo zapustila oba ključna protagonista Aleš Šteger in Mitja Čander januarja 2019. Denarja v igri ni bilo malo, samo pogodbe pogodbe so občinski proračun stale 205.464 evrov. A kot kaže, se zgodba ponavlja. Tokrat na Ptuju. Prav Šteger in Čander sta se iz Lendave po odstopu podala na Ptuj, kjer sta prav tako odstopila. Na Ptuju je med drugim kakor v Lendavi delovala tudi Martina Magdič, ki je na Ptuju odstopila prav tako, enako pa je storil tudi Aleš Novak (ta v Lendavi ni deloval) in je na Ptuju bil svetovalec kandidature in soavtor prijavne knjige.

Razlog za odstop so, kot so dejali, spremembe, ki jih je prinesla epidemija koronavirusa, pa tudi zmanjšanje sredstev za izvedbo projekta. Odhajajoči člani so Občini, ki je do sedaj za projekt porabila 140 tisoč evrov predlagali, da ta od kandidature naj odstopi. Ptuj se je sicer uvrstil v ožji izbor, Lendava se ni. Mestni svetniki so se sicer maja na občinski seji z minimalno večino odločili za nadaljevanje kandidature, prihajajočega septembra pa bodo na seji odločali, ali se bodo od kandidature tudi dokončno poslovili. Da se bo to zgodilo, obstaja velika verjetnost. Omenjeni štirje, ki so odstopili, so od ptujske Občine skupno do sedaj “pokasirali” 100 tisočakov.