Ostalo

Dve desetletji Pomurskega tehnološkega parka

Pomurski tehnološki park (PTP) s ponosom obeležuje dve desetletji spodbujanja razvoja in rasti dinamičnega podjetniškega ekosistema v Pomurju. “V zadnjih dveh desetletjih je naša predana ekipa strokovnjakov dosledno zagotavljala strokovno podporo podjetjem, kar je privedlo do številnih uspešnih projektov. Ob tem pomembnem mejniku se oziramo nazaj na naše dosežke in edinstvene lastnosti, ki nas diferencirajo od drugih subjektov inovativnega okolja v Sloveniji.”
Ustanovljen leta 2003 je Pomurski Tehnološki Park prerasel v dinamičen ekosistem z več kot 200 članskimi podjetji, ki je trdno zakoreninjen v lokalnem in regionalnem poslovnem okolju. “Naša raznolika mreža zajema različne panoge, ustvarjajoč bogato paleto idej in inovacij. Z več kot 300 vzpostavljenimi partnerstvi po vsej Evropi in globalno, PTP prinaša mednarodno perspektivo projektom in pobudam, obogatenim z bogatimi izkušnjami in vpogledi nišnih strokovnjakov,” so zapisali.

20. obletnico obstoja so obeležili s slavnostnim dogodkom v grajski dvorani Dvorca Rakičan, na katerem so gostili številne strokovnjake in politične odločevalce, s katerimi so razpravljali o kritičnih vprašanjih regionalnega razvoja Pomurja in vzhodne Slovenije. Med drugimi so svoje razmišljanje prispevali dr. Aleksander Jevšek, Minister za Kohezijo in Regionalni Razvoj, dr. Miroslav Kranjc, Državni Sekretar na Ministrstvu za Digitalno Preobrazbo, dr. Martina Rauter, Svetovalka v Kabinetu Ministra za Gospodarstvo, Turizem in Šport in mag. Marko Močnik, Direktor Pomurskega Tehnološkega Parka.

Razprava se je osredotočala na naslednja ključna področja: Strategija financiranja, intervencijska politika in subvencije, digitalna transformacija, podjetniški ekosistem, regionalne disparitete, raziskave in razvoj, vpliv umetne inteligence, selitve podjetij v tujino, vpliv naravnih nesreč in seveda 20 let uspeha Pomurskega Tehnološkega Parka. Okrogla miza je ponudila platformo za poglobljene razprave o ključnih vprašanjih regionalnega razvoja. Udeleženci so ponovno potrdili svojo zavezanost oblikovanju bogate in inovativne prihodnosti za Pomurje in Vzhodno Slovenijo.

“Ob tem pomembnem mejniku se zahvaljujemo našim partnerjem, deležnikom, inovatorjem in podjetjem, ki so skupaj z nami oblikovali zgodbo o uspehu. Nestrpno pričakujemo prihodnost, s predanostjo spodbujanju inovativnosti in podjetništva v Pomurski regiji,” je poudaril Marko Močnik, direktor Pomurskega Tehnološkega Parka.

Tekom delovanja so se razvili v danes stabilno in mednarodno priznano stičišče za razvoj digitalnih in zelenih inovacij, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju družbe. “Kot koordinator certificiranega Digitalnega inovacijskega stičišča za pametno proizvodnjo in poslovni partner 4PDIH v Sloveniji smo v ospredju evropskih digitalnih inovacijskih pobud. Drugi temeljni steber našega poslanstva je trajnost. Osredotočeni smo na zelene tehnologije, modele krožnega gospodarstva in obnovljive vire energije v proizvodnem sektorju. Naši programi in pobude spodbujajo okolju prijazne prakse, načela krožnega gospodarstva in trajnostne rešitve v dobavni verigi,” so še zapisali.