Sveže

Dušan Utroša, gasilski regijski poveljnik za Pomurje in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije: “Gasilsko poslanstvo, poveljevanje, zahvala …”

Dušan Utroša, gasilski regijski poveljnik za Pomurje in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije se je včeraj z zapisom na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook obrnil vsem svojim sledilcem in se tako zahvalil silam zaščite in reševanja, predvsem gasilcem, ki so, kot je zapisal, “nosili levji delež pomoči.” Njegov zapis objavljamo v celoti.
“Po več kot desetih dneh nepretrganega dela slovenski, med njimi tudi pomurski gasilci počasi zaključujemo intervencijo/sanacijo največje naravne nesreče v samostojni Sloveniji, ki je prizadela več regij v naši domovini. Gasilci smo tudi tokrat nosili levji delež pomoči, a tokrat so skupaj z nami izjemno delo opravili (delajo) tudi pripadniki slovenske vojske, policije, civilne zaščite, najvišje inštitucije v državi, lokalne skupnosti, ljudje, tuja pomoč …

Potem, ko smo takoj na začetku, 4. in 5. avgusta, v dveh kontingentih nudili pomoč Koroški regiji, smo svoje sile, sredstva in napore preusmerili v utrjevanje dotrajanih nasipov na reki Muri in na ostale naloge v naši regiji. Preko 5.400 gasilcev je ob pomoči pripadnikov civilne zaščite, policije, helikopterskih enot slovenske in hrvaške vojske, raznih podjetij, izjemnih posameznikov in prebivalcev pokrajine ob Muri več dni polagalo vreče in prečrpavalo vdor vode, …

Po zaslugi pomoči navedenih organizacij in tudi z nekaj sreče, smo na celotni trasi, od Gornje Radgone do Lendave obvarovali nasip in tako preprečili škodo neslutenih razsežnosti. In to kljub preboju nasipa na Dolnji Bistrici in rekordnemu, zgodovinskemu pretoku reke Mure. Zdržali smo oboji. Potem, ko smo »opravili« z Muro smo se ponovno odpravili pomagat v Koroško in Savinjsko šaleško regijo. Ponosen sem na zadnji odziv, 504 gasilcev in gasilk. In v kolikor bo potrebno in nam bo dovoljeno, se bomo zopet odpravili na pot.”

“Poveljniki, poveljujoči od prostovoljnega gasilskega društva, gasilskih zvez do nivoja gasilskih regij smo poveljevali. Da, poveljevali… V težkih okoliščinah, tudi v blatu, dežju, zmerjanju, neprespani … Delali smo to, za kar smo bili izvoljeni in usposobljeni. Zato imamo funkcijo in čin. Naše delo je načrtovanje, koordinacija, vodenje, poveljevanje, motiviranje, skrb za varnost podrejenih, dodeljevanje nalog, varovanje naše gasilske organizacije in sprejemanje težkih poveljniških odločitev. Da o stresu, ki pri tem nastaja niti ne govorimo.

Gasilci v prvih »bojnih vrstah«, enako v težkih okoliščinah, pa ob naših dodeljenih poveljih zmorejo naloge pogumno opraviti sami, saj so zato izobraženi in usposobljeni. Zato vsi gasilci bodite ponosni nase in hvala za opravljeno delo. Poveljniki, poveljujoči in vodje, kateri ste bili na čelu svojih enot in smo skupaj reševali, kar se je rešiti dalo, pa smo z našimi gasilci ponovno dokazali svojo operativno moč na katero se državljani lahko zanesejo v nesreči.”