Ostalo

Babičev mlin, zadnji na reki Muri je minulo ujmo prestal, a je poškodovan. 30 prostovoljcev prispevalo k njegovi obnovi

Babičev mlin je kombinirani plavajoči mlin na reki Muri, pri kraju Veržej. Je zadnji delujoči mlin na tej reki v Sloveniji. Mlinarska hiša je na kopnem, vodno kolo pa je na reki. Minula visoka voda mu seveda ni prizanesla.
Še pred desetimi dnevi je deroča reka Mura grozila, da bo Babičev mlin, zadnji delujoči mlin na reki, odnesla. K sreči se to ni zgodilo, ga pa je deroča voda poškodovala. Približno 30 prostovoljcev se je odločilo, da s svojim delom prispevajo k njegovi obnovi in ureditvi brežin, kar nekaj škode pa je utrpelo tudi tamkajšnje nogometno društvo, katerega prostori ter nogometno igrišče, ki so od mlina le streljaj oddaljeni, so bili več dni pod vodo.

Karmen Babič, mlinarica ob Muri je za RTV Slovenija dejala, da je mlin največ škode v minulih dneh utrpel na ograjah, spodkopana je tudi brežina. V notranjosti dela je namočenega tudi kar nekaj lesa. Karmen si želi, da bi ob pomoči dobrih ljudi že septembra lahko pričela mleti in kot pravi “je lepše če mlin ropota, kot pa da stoji. Zdaj je žal zatišje.” Babičev mlin je sicer tako ali tako simbol Prekmurja, če ne celo Slovenije.

Sanacijskemu delu se je pridružil tudi župan Občine Veržej, Drago Legen, ki pravi, da se škoda s prostovoljstvom ter veliko prostovoljci sanira “in upam, da bo že kmalu tako, kot je bilo.” Pri tem pa velja omeniti, da se je sanacije udeležil Matjaž Ograjenšek, pevec skupine Chateau, ki je leta 1995 tam posnela videospot sedaj že ponarodele pesmi “Mlinar na Muri.” Ta je k pomoči pri sanaciji pristopil takoj po službi v TEŠ-u.

Zgodovina

Družina Babič je leta 1912 kupila Kolmaničev, v celoti plavajoči mlin, ki pa je v požaru leta 1927 popolnoma pogorel. Babičevi so v enem letu na istem mestu postavili nov mlin tako, da so mlinarsko hišico postavili na obrežje, mlinsko kolo pa na čolne (kumpe), pogonska sila pa se prenaša z jekleno vrvjo. Tudi drugi mlin je voda odnesla in tako je bila družina leta 1947 ponovno primorana zgraditi novega. Od takrat dalje moči vodnega kolesa v sušnih mesecih pomaga tudi elektromotor. Leta 1990 je narasla voda ponovno odnesla mlinsko kolo. Zadnja obnova je trajala le 3 mesece in tako je zdajšnja različica tega mlina že četrta po vrsti.