Ostalo

Državni zbor včeraj zvečer potrdil trinajsto slovensko vlado

Državni zbor je s 45 glasovi za in 34 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec. S tem je Slovenija dobila 13. vlado, ki jo bodo sestavljale LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije Šarec prevzema kot najmlajši premier doslej.
Ministrska ekipa Marjana Šarca je pričakovano dobila 45 glasov podpore. 34 poslancev je glasovalo proti. Podporo so novi vladi čez dan napovedali v poslanskih skupinah petih koalicijskih strank – LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS – ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti. V opozicijski strankah so dejali, da predlagane vladne ekipe ne bodo podprli, tudi zunajvladna partnerica Levica ne.

Vlada Marjana Šarca se je včeraj sestala na ustanovni seji. Na predlog predsednika vlade je imenovala podpredsednike vlade. Vlada je za generalnega sekretarja vlade imenovala Stojana Tramteta. Ustanovila je Odbor Vlade RS za državno ureditev in javne zadeve, Odbor Vlade RS za gospodarstvo in Komisijo Vlade RS za administrativne zadeve in imenovanja. Obenem je imenovala več državnih sekretarjev v ministrstvih.

Vlada je za podpredsednike vlade imenovala ministra za finance Andreja Bertonclja, ministra za obrambo Karla Erjavca, ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek ter ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja. Vlada je imenovala Stojana Tramteta za generalnega sekretarja Vlade Republike Slovenije.

Ministri in ministrice so pred DZ-jem prisegli, da bodo “spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.”

Redne seje vlade bodo potekale praviloma ob četrtkih, seje vladnih delovnih teles pa ob torkih.
Odbor za državno ureditev in javne zadeve bo vodila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, Odbor za gospodarstvo bo vodil minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, Komisijo za administrativne zadeve in imenovanja pa minister za javno upravo Rudi Medved.

Novi predsednik vlade Marjan Šarec, je ob primopredaji poudaril, da vlade pridejo in gredo, ostaja pa država. Napovedal je, da bo njegova vlada v prvi vrsti skrbela za državo, ki ji je zaupana. Prepričan je, da bo vlada, ki jo bo vodil, znala skrbeti za interese državljank in državljanov, da bo znala poskrbeti, da bo v družbi več kulture dialoga, da bo potekala razprava o določenih stvareh, ki se bodo sprejemale, in predvsem, da bomo drug drugega spoštovali.

Potrebni pa bodo tudi rezultati, “saj čim boljši bodo rezultati, boljše bodo živeli državljanke in državljani, ki so nam zaupali to veliko čast na volitvah”. Šarec je prepričan, da bo nova vlada pod njegovim vodstvom “učinkovita, operativna in se bo znala ob morebitnih krizah tudi hitro in odločno odzvati.”