Ostalo

Dosegla nas je hladna fronta, pred nami je deževen ponedeljek

Današnji zadnji avgustovski ponedeljek bo minil v znamenju izrazite vremenske spremembe. Nad naše kraje je prišla hladna fronta, ki bo prinesla padavine. Ohladitev bo zagotovo dobrodošla po resnično vročih dneh, ki so, kot kaže, bili zadnji vročinski val. Temperature bodo v prihodnjih dneh padle krepko pod 30 stopinj Celzija.
Današnji ponedeljek prinaša poslabšanje vremena, s katerim se zelo verjetno končujejo vroči dnevi za letos. V tednu, ki je pred nami, se bodo temperature gibale večinoma med 20 in 25 stopinj Celzija, v torek in sredo pa se lahko spustijo še nižje. Zlasti v torek in sredo, ko bo ponekod le do okoli 17 stopinj Celzija. Enako velja tudi za četrtek. Do vključno srede bodo dnevi predvsem mokri, vremenska napoved pa kaže, da bo količina padavin najmanjša prav pri nas, v Prekmurju.

Nad severnim Sredozemljem je ciklon z vremensko fronto, ki se le počasi pomika proti vzhodu. Z močnimi južnimi vetrovi doteka k nam vlažen in nekoliko hladnejši zrak.

Obeti

“V četrtek se bo nad nami krepilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo vztrajalo nad našimi kraji vse do konca obdobja. Vremenske fronte se bodo pomikale čez srednjo Evropo severno od Alp. Manjši vpliv na vreme pri nas bo lahko imela nedeljska. K nam bo dotekal malo toplejši zrak. Do četrtka zjutraj bo dež povsod ponehal, nato bomo imeli sončno in suho vreme, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Manjša možnost za kakšno popoldansko ploho ali nevihto bo v nedeljo. Dnevne temperature bodo sprva do 25 stopinj Celzija, od sobote dalje pa še malo višje,” so zapisali pri ARSO-u.

Cvetni prah?

V nižinah poteka glavna sezona cvetnega prahu ambrozije, v SV Sloveniji beležimo zelo visoke obremenitve, drugod je obremenitev srednje visoka do visoka in bo še postopoma naraščala. Sezona pelina se je prevesila v drugo polovico, obremenitve bodo nizke, le ob rastlinah bo v zraku več cvetnega prahu. Sezona cvetnega prahu trav se je iztekla, v zraku bo še nekaj zrn. Prisoten bo še cvetni prah trpotca, metlikovk in amarantovk, občasno bo več cvetnega prahu nizko alergenih kopriv in konopljevk (konoplja, divji hmelj). Obremenitev s sporami plesni je v nižinah pretežno visoka, pogosti alergeni rodovi so Cladosporium, Alternaria in Epicocum. Obremenitev se poveča v lepem vremenu pri košnji in žetvi ter drugih opravilih na poljih.